Sdílené pracovní místo a další změny spojené s novelou občanského zákoníku

Dne 1.1.2021 nabude účinnosti další část rozsáhlé novely zákona č. 262/2006 Sb. (dále jen zákoník práce).  Novela nám zavádí některé nové instituty jako například sdílené pracovní místo a jiné známé mění.

V zákoníku práce nově přibude § 203a, který do dílu věnujícímu se překážkám v práci z důvodu obecného zájmu, přidává pracovní volno související s akcí pro děti a mládež.

Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu dle § 203 odst. 2 pism. h)[1] bude zaměstnanci příslušet pouze, pokud se bude jednat o akci pořádanou právnickou osobou, která je navíc zapsaná ve veřejném rejstříku právnických a fyzických osob po dobu nejméně 5 let a práce s dětmi a mládeží musí být její hlavní činností. Pokud zaměstnavatel takovou náhradu platu nebo mzdy poskytne, bude mít nárok na úhradu poskytnuté náhrady ze státního rozpočtu.

Další úplnou novinkou bude § 317a zavádějící výše zmiňované sdílené pracovní místo. Tento institut je originální především v tom, že nám představuje průlom do prozatím platného pravidla, že směny[2] určuje pouze zaměstnavatel.

Sdílené pracovní místo umožní zaměstnavateli uzavřít se dvěma nebo více zaměstnanci s kratší pracovní dobou a se stejným druhem práce dohody na základě kterých si budou zaměstnanci na sdíleném pracovním místě sami rozvrhovat pracovní dobu do směn po vzájemné dohodě tak, aby každý z nich na základě společného rozvrhu pracovní doby naplnil průměrnou týdenní pracovní dobu nejdéle ve čtyřtýdenním vyrovnávacím období.

Zaměstnanci budou povinni předložit zaměstnavateli společný písemný rozvrh pracovní doby nejméně týden před počátkem období, na něž je pracovní doba rozvržena. Pokud se tak nestane subsidiárně určí směny zaměstnavatel.

Novelizační body 57 až 60 se věnují změně a rozšíření okruhu osob, kterým přísluší jednorázová náhrada nemajetkové újmy v případě smrti zaměstnance následkem pracovního úrazu nebo nemoci z povolání.

Hlavní změnou v § 271i bude, co se týče pozůstalých, konec vázanosti u dětí zemřelého na jejich nezaopatřenost a u rodičů zemřelého na nutnost jejich žití ve společné domácnosti. Dále pak podle odstavce 3 právo na jednorázovou náhradu majetkové újmy bude příslušet i dalším osobám v poměru rodinném nebo obdobném, které újmu pociťují jako vlastní.

V § 271f přibude institut jednorázová náhrada nemajetkové újmy při zvlášť závažném ublížení na zdraví zaměstnance, který doposud zákoník práce neupravoval.

 

[1] h) k činnosti vedoucích táborů pro děti a mládež, jejich zástupců pro věci hospodářské a zdravotní, oddílových vedoucích, vychovatelů, instruktorů, popřípadě středních zdravotnických pracovníků v táborech pro děti a mládež; přísluší pracovní volno v nezbytně nutném rozsahu, nejvýše však 3 týdny v kalendářním roce, pokud tomu nebrání vážné provozní důvody na straně zaměstnavatele, a za podmínky, že zaměstnanec nejméně po dobu 1 roku před uvolněním pracoval soustavně a bezplatně s dětmi nebo s mládeží. Podmínka soustavné a bezplatné práce se nevyžaduje, jde-li o tábory pro zdravotně postižené děti a mládež

[2] Směna, je předem stanovená pracovní doba. Pokud se zaměstnanci střídají vzájemně po 12 hodinách v rámci 24 hodin, které jdou po sobě, jedná se o dvousměnný pracovní režim. Pokud se však zaměstnanci střídají po 8 hodinách v rámci 24 hodin, které jdou po sobě, jedná se o třísměnný pracovní režim. – §78 písm. c,d,e,f) zákoníku práce

Zdroj: zákon č. 285/2020 Sb.