Nenávistné projevy na internetu

Úřad ombudsmana se od roku 20161 intenzivněji zabývá poměrně mladým, ale za to sílícím problémem, nenávistných projevů na internetu. Každý, kdo má účet především na sociální síti Facebook, si jistě někdy všiml, jak dokážou být diskuze v komentářích pod příspěvky divoké. Prostor pro vyjádření, který nám provozovatelé platforem sociálních sítí dávají, má značně odlišné vlastnosti od kontaktu takzvaně „z očí do očí“. Na internetu, pod rouškou zdánlivé anonymity, si lidé často dovolí vyjádřit myšlenky, které by v konverzaci „na živo“ zůstaly nevyřčeny. Neuvědomují si, že existuje určitá hranice, kterou když svým projevem překročí, tak i pouhý komentář může mít právní důsledky. V konkrétních případech je třeba vždy sledovat obsah a dosah takového příspěvku. Spadá vyjádření už pod hate speech?2 Pokud ano, nejednalo se o soukromou konverzaci?

 V říjnu loňského roku proběhla v sídle Ústavního soudu v Brně konference na téma „Nenávist na internetu“. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský započal svou úvodní řeč otázkou, zda vůbec existuje právo nenávidět.Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. Toto pravidlo by mělo být jedním z kritérií pro oddělení nenávistných komentářů od těch neškodných.

Tento rok dokončila kancelář ombudsmanky Anny Šabatové před skončením její funkce výzkum analyzující 47 soudních rozhodnutí týkajících se nenávistných projevů na internetu. Sledované judikáty byly z období od ledna 2016 do června 2019.

Výzkum ukázal na to, že pokud se případ dostal před soud, v 91% skončil odsuzujícím rozsudkem. Pachatelem byli z 94% muži. Nejčastějším trestem bylo podmíněné odnětí svobody (průměrně na 10 měsíců) s určením zkušební doby (průměrně 24 měsíců), dále pak peněžitý trest (průměrně 15 800 Kč). Soudy také ukládaly obecně prospěšné práce či propadnutí věci.4

Jedním ze zkoumaných rozhodnutí5 byl i případ Radka Bangy, zpěváka kapely Gipsy.cz, který se dostal až před Ústavní soud.

V roce 2016 získala kapela Ortel, známá svými ultra pravicovými texty, ocenění Český Slavík. Radek Banga na protest odešel z předávání cen. Následně jeho Facebook zaplavily nenávistné komentáře z nichž jeden zněl takto: „Ano, tak se tleskalo nacismu, ted uz zbyva ho roszirit co nejvíc to pude, ptz takový kokoti, černi, židi, atd… Musí opustit naší vlast, bílou vlast, Evropu a táhnou někam do prdele, nebo este lepe, poslat do plynu jako dřív -:).“ Pachatel byl uznán vinným z trestného činu projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka podle § 404 TZ a odsouzen k trestu obecně prospěšných prací ve výměře 100 hodin. Ještě v průběhu trestního řízení Radek Banga uplatnil právo vystupovat v řízení jako poškozený, které mu ale nebylo přiznáno, a proto se případ dostal k Ústavnímu soudu, který se zpěváka zastal. V nálezu zdůraznil, že znalost dopadů trestního jednání do života obětí je důležitým kritériem v otázce trestu, a v některých případech může souviset i s posouzením otázky viny obžalovaného.

 

1 https://www.ochrance.cz/aktualne/tiskove-zpravy-2020/nenavistne-projevy-na-internetu-vyzkum-a-doporuceni/

2Pod pojem nenávistné projevy řadíme všechny veřejné projevy, které šíří, podněcují, podporují nebo ospravedlňují nenávist proti skupině osob (například na základě jejich rasy, národnosti, etnicity, náboženského vyznání apod.)

3 https://www.ceska-justice.cz/2019/10/pavel-zeman-nenavistne-prispevky-internetu-jsou-nemoci-nasi-doby/

4 https://www.ochrance.cz/fileadmin/user_upload/ESO/47-2019-DIS-PZ-Vyzkumna_zprava.pdf

5 Rozsudek Okresního soudu v Kladně ze dne 24. 8. 2017, sp. zn. 26 T 116/2017-96, usnesení Okresního soudu v Kladně ze dne 24. 8. 2017, sp. zn. 26 T 116/2017-94, nález Ústavního soudu sp. zn. III. ÚS 3439/17, ze dne 2. 4. 2019