Právo shromažďovací

Právo shromažďovací je jedno ze základních práv, které je zakotveno v Listině základních práv a svobod. Konkrétně článek 19 nám říká, že právo pokojně se shromažďovat je zaručeno. Toto právo lze omezit zákonem v případech shromáždění na veřejných místech, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu práv a svobod druhých, ochranu veřejného pořádku, zdraví, mravnosti, majetku nebo pro bezpečnost státu. Shromáždění však nesmí být podmíněno povolením orgánu veřejné správy. Což znamená, že existuje takzvaný režim oznamovací.

Svolavatel může být buď fyzická osoba, která je občanem ČR a je starší 18 let, nebo právnická osoba se sídlem v ČR, nebo skupina osob. Svolavatel musí podat úřadu oznámení minimálně 5 dní před plánovaným shromážděním. V oznámení musí být uveden účel, den a místo konání shromáždění, předpokládaný počet účastníků, opatření pro jeho chod, jméno a trvalý pobyt svolavatele. Pokud bude oznámení neúplné nebo nepřesné, úřad vyzve svolavatele k doplnění, jinak je oznámení neplatné.

Výjimky z oznamovacího principu mají shromáždění, která jsou pořádána církví v kostele nebo na poutích a průvodech k projevům náboženského vyznání. Dále shromáždění konaná v obydlí občanů a shromáždění konaná ve vnitřních prostorech s tzv. seznamem hostů a shromáždění konaná PO pro své zaměstnance a členy.

Svolavatel je odpovědný za pokojný průběh shromáždění. Je povinen zajistit dostatečný počet pořadatelů. Řídí průběh shromáždění v souladu s účelem uvedeným v oznámení. Pokud by bylo důvodná obava, že bude shromáždění rušeno, může požádat úřad, nebo příslušný útvar Policie ČR, aby byla shromáždění poskytnuta ochrana.

Úřad může konání shromáždění zakázat, pokud by se mělo konat na místě, kde je již zarezervováno jiné shromáždění, pokud by cílem shromáždění bylo popírat a omezovat práva občanů z diskriminačních důvodů, jako je rasa a pohlaví.

Shromáždění může být rozpuštěno zástupcem úřadu nebo vedoucím zásahové jednotky Policie ČR, pokud je zakázané, nebo pokud není vůbec ohlášené a jsou podmínky pro jeho zákaz. Pokud je shromáždění jen neoznámené, může být uložena jen pokuta. Rozpustit lze taky z důvodu, že se podstatně odchyluje od oznámeného účelu.

Zdroje: Listina základních práv a svobod, zákon č. 84/1990 Sb. o právu shromažďovacím