Rejstřík fyzických osob vyloučených z účasti na hazardních hrách

Gambling a hazard je problémem stejně závažným jako závislost na drogách a v mnoha případech zruinoval životy celých rodin. Dříve nebylo výjimkou, aby podniky, kde se hraní na automatech apod., provozuje, navštěvovali i lidé s již probíhající exekucí či příjemci dávek. Tomuto má však zamezit krátce spuštěný rejstřík fyzických osob vyloučených z účasti na hazardních hrách (dále jen „Rejstřík vyloučených osob“), který se řídí § 46 a §77 zákona o hazardních hrách č. 186/2016 Sb.

Jedná se o neveřejný informační systém veřejné správy, jehož správcem je Ministerstvo financí. Rejstřík vyloučených osob slouží k zamezení přístupu vyloučených fyzických osob k hazardním hrám. Cílem je ochrana ohrožených skupin osob před negativními následky z hraní hazardu. Chrání se tak nejen samotní hráči, ale také jejich rodiny a nejbližší okolí, které často trpí negativními důsledky s tím spojenými.

Podle zákona o hazardních hrách jsou dvě možnosti, jak může být člověk do rejstříku vyloučených osob zapsán, na jeho vlastní žádost či z moci úřední. Do Rejstříku vyloučených osob jsou Ministerstvem financí zapisovány fyzické osoby, které pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi, s výjimkou mimořádné okamžité pomoci, podle zákona upravujícího pomoc v hmotné nouzi a podle zákona upravujícího životní a existenční minimum, osoba která je starší 18 let a je s osobou v prvním případě společně posuzována dle zákona o pomoci v hmotné nouzi nebo zákona o životním a existenčním minimu vůči kterým je pravomocně zjištěn úpadek podle zákona upravujícího úpadek a způsoby jeho řešení, kterým bylo uloženo předběžné opatření zákazu her a sázek podle zákona upravujícího trestní řízení a kterým bylo uloženo přiměřené omezení a přiměřená povinnost zdržet se hazardních her, hraní na hracích přístrojích a sázek nebo ochranné léčení spočívající v léčbě závislosti na hazardních hrách podle trestního zákoníku.

Je-li fyzická osoba zapsána do Rejstříku vyloučených osob z moci úřednínelze tento důvod zápisu vymazat na základě její žádosti. Výmaz z tohoto důvodu provede Ministerstvo financí neprodleně poté, kdy se dozví o důvodech výmazu (např. ukončení pobírání dávek v hmotné nouzi nebo ukončení insolvence) z příslušného rejstříku. Je-li osoba do Rejstříku vyloučených osob zapsána na vlastní žádost, může požádat o výmaz z rejstříku vyloučených osob nejdříve jeden rok ode dne provedení zápisu.

Ministerstvo financí zároveň upozorňuje provozovatele hazardních her, že je povinen zamezit osobě zapsané v Rejstříku vyloučených osob ve vstupu do herny nebo kasina, neumožnit jí zřídit nebo používat uživatelské konto od 20. prosince 2020. Nejpozději k tomuto datu se tedy nebudou moci osoby zapsané v Rejstříku vyloučených osob ve výše uvedeném smyslu účastnit hazardních her, a to i v případě, že o zápis do Rejstříku požádaly dříve.

Zdroje: zákon č. 186/2016 Sb., https://www.mfcr.cz/cs/soukromy-sektor/hazardni-hry/rejstrik-vyloucenych-osob-rvo

Předchozí článekDalší článek