Bezdůvodné obohacení

Kdo se na úkor jiného bez spravedlivého důvodu obohatí, musí ochuzenému vydat, oč se obohatil, a proto je důležité znát, kdy takové situace nastávají a vyhledat případnou právní pomoc, pokud se ocitnete v postavení ochuzeného.

Bezdůvodně se obohatí zvláště ten, kdo získá majetkový prospěch plněním bez právního důvodu, plněním z právního důvodu, který už ovšem odpadl, protiprávním užitím cizí hodnoty nebo i tím, že za něho bylo plněno, co měl dle práva plnit sám.

Povinnost obohacení vydat ovšem nevzniká v případě, kdy byl dluh splněn předčasně, když jste mohli uplatnit své právo, ale neuplatnili, nebo učinila-li jste něco ve svém vlastním výlučném zájmu či na vlastní nebezpečí. To platí samozřejmě i v případě, že někoho obohatíte s úmyslem ho obdarovat či obohatit bez úmyslu se právně vázat. Dále také v případě, kdy plníte dluh nežalovatelný nebo promlčený, či neplatný pro nedostatek formy. Pokud jste ovšem nebyli k takovému jednání přivedení lstí, nebo donuceni hrozbou.

Může se stát, že plníte bez toho, aby existoval platný závazek. Pak máte právo na vrácení toho, co jste plnili. To platí i v případě, že byl již existující závazek zrušen.

Dal-li někdo neoprávněně věc, které jste vlastníkem (spoluvlastníkem) k užívání nebo požívání jinému, aniž by ten dotyčný byl v dobré víře, máte právo na náhradu.

Pokud budete v postavení dlužníka a máte si vybrat jedno z volitelných plnění, které budete plnit, ale omylem jich poskytnete více, je na Vaší vůli, co budete žádat zpět.

Kdybyste se dostali do situace, kdy jste někomu dali něco, abyste zabránili jeho protiprávnímu činu, můžete to žádat zpět.

Není-li vydání předmětu bezdůvodného obohacení dobře možné, máte jako ochuzený právo na peněžitou náhradu ve výši obvyklé ceny předmětu. Plnil-li jste v postavení ochuzeného za úplatu, poskytne se náhrada ve výši této úplaty. To ovšem neplatí, zakládá-li výše úplaty důvod neplatnosti smlouvy nebo důvod pro zrušení závazku, nebo byla-li výše úplaty takovým důvodem podstatně ovlivněna. Pokud nelze předmět bezdůvodného obohacení vydat proto, že došlo k jeho zkáze, ztrátě nebo z příčin, které jdou k tíži ochuzeného, nahradí obohacený nanejvýš tolik, co ušetřil na vlastním majetku (k náhradě není povinen ten, kdo koupil věc neplatnou smlouvou a ta shořela v důsledku vady té věci).

Pokud je příjemce poctivý (v dobré víře), vydá, co nabyl, nanejvýš však v rozsahu, v jakém obohacení při uplatnění Vašeho práva trvá. Pokud už však poctivý příjemce Váš předmět zcizil za úplatu, může Vám podle své volby vydat buď peněžitou náhradu, anebo co utržil zcizením. V případě, že předmět obohacení zcizil bezúplatně, právo na náhradu nemáte. Můžete ji však požadovat po nabyvateli, který by případně v dobré víře nebyl.

Nepoctivý příjemce vydá, co nabyl v době, kdy obohacení získal. Obohacený, který nebyl v dobré víře, musí vydat vše, co obohacením nabyl, včetně plodů a užitků a rovněž nahradí užitek, který byste byl získal jako ochuzený. Pokud je předmět obohacení zcizen, vybírá si ochuzený, jestli chce buď peněžitou náhradu, nebo co nepoctivý obohacený zcizením utržil.

Zdroj: § 2991 an zákona č. 89/2012

Předchozí článekDalší článek