Změna zákona o nemocenském pojištění – otcovská

Zákon ze dne 18. srpna 2021, kterým se mění zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, nabývá účinnosti 1.1.2022. Novelizace přináší pro rodiče pozitivní změny.

Otcovská náleží, pokud nástup na otcovskou nastal v období 6 týdnů ode dne narození dítěte nebo ode dne převzetí dítěte do péče. Jde-li o narozené dítě, období podle věty první se prodlužuje o kalendářní dny, po které bylo dítě hospitalizováno ze zdravotních důvodů na straně dítěte nebo matky dítěte, a které spadají do období 6 týdnů ode dne narození dítěte; za den hospitalizace se považuje též den přijetí dítěte do zdravotnického zařízení poskytovatele zdravotních služeb lůžkové péče a den propuštění z takového zařízení. Takto zní nový § 38a odst. 3. Novinkou je, že otec nemusí na otcovskou za všech okolností v prvních 6 týdnech života dítěte, avšak nový zákon mu dává možnost otcovskou odložit o dny hospitalizace dítěte nebo matky. Tuto možnost může a nemusí využít.

Jestliže hospitalizace dítěte vznikla nebo trvá v den dosažení šestého týdne ode dne narození dítěte, nástup na otcovskou nastává též dnem, který pojištěnec určí v období počínajícím propuštěním dítěte z hospitalizace. Délka tohoto období odpovídá počtu dnů hospitalizace, které připadly do období 6 týdnů ode dne narození dítěte. Nastoupit na otcovskou podle věty druhé lze nejdéle do jednoho roku věku dítěte.

Stěžejní novinkou je změna podpůrčí doby, která se prodlužuje z jednoho týdne na dva. Toto se vztahuje i na otce, jejichž dítě se narodilo 6 týdnů před nabytím účinnosti zákona. Jestliže podpůrčí doba u dávky otcovské poporodní péče skončila před 1.1.2022 a včetně, zároveň ještě neuplynulo období 6 týdnů ode dne narození dítěte nebo ode dne převzetí dítěte do péče, náleží tato dávka ještě v délce jednoho týdne, pokud tento další nástup na otcovskou nastal v období 6 týdnů ode dne narození dítěte nebo ode dne převzetí dítěte do péče.

Zdroj: z.č. 330/2021

Předchozí článekDalší článek