Osvojení dítěte

Osvojení (adopce) je institut, který chce v životě využít mnoho lidí. Je tedy vhodné vysvětlit, jak takové osvojení probíhá dle zákona č. 292/2013 Sb. OSŘ a zákona č. 89/2012.

Definice osvojení dle OZ zní, že osvojením se rozumí přijetí cizí osoby za vlastní. Klasický případ je adopce dítěte manželským párem. Předpokladem pro osvojení je vztah, jaký je mezi rodičem a dítětem. Řízení o osvojení lze zahájit jen na návrh osoby, která chce dítě osvojit. Místně příslušný pro toto řízení je obecný soud osvojence, tedy dítěte případně zletilého osvojence, protože v řízení o osvojení zletilého je příslušnost stejná. Osvojiteli se mohou stát manželé nebo jeden z manželů. OZ dále říká, že výjimečně může osvojit i jiná osoba. Účastníky řízení o osvojení jsou osvojenec, jeho zákonný zástupce a v případě, že se nejedná o rozhodnutí o tom, zda je třeba souhlasu rodičů k osvojení, také ten, kdo chce osobu adoptovat.

Existují případy, kdy rodič není účastníkem řízení. Pokud byl rodič zbaven rodičovské odpovědnosti a současně jeho práva dát souhlas k adopci dítěte. Dále v případě omezení jeho svéprávnosti ve věci udělení souhlasu s osvojením a pokud udělil souhlas s osvojením před podáním návrhu na osvojení. V takových to situacích může soud jednat opětovně s rodičem pouze například pokud souhlas k osvojení účinně odvolán.  Soud ale rodiče vyslechne, přestože nejsou účastníci. To nelze v případě, že například rodič není schopen projevit svou vůli, nebo se zdržuje na neznámém místě a nelze ho nalézt.

Jestliže dosáhlo osvojované dítě alespoň 12 let, je třeba vždy jeho osobního souhlasu. Nedosáhlo-li ještě dítě těchto let, dá jeho jménem souhlas orgán sociálně-právní ochrany dětí. Další nezbytný souhlas je již zmiňovaný souhlas rodičů. Ten se uděluje osobním prohlášením vůči soudu a ten ho zapíše do protokolu. Matka dítěte může dát souhlas k osvojení nejdříve 6 týdnů po narození dítěte. Otec naopak může souhlas udělit dříve před uplynutím této doby. Nejdříve však po narození dítěte. Souhlas lze odvolat po dobu tří měsíců ode dne, kdy byl dán.

Jakmile je souhlas dán, je možno dítě umístit do péče ihned, pokud s tím osvojitel souhlasí. Jakmile uběhnou tři měsíce, ve kterých je možné souhlas s osvojením odvolat, následuje takzvaná péče před osvojením.  Taková péče trvá po dobu dostatečnou pro přesvědčivé zjištění, že se mezi osvojitelem a dítětem vytvořil takový poměr, jaký je smyslem osvojení. Oficiálně ale nesmí skončit dříve než uplynutím 6 měsíců. O předání do péče před osvojením rozhoduje na návrh soud, pokud již dítě v péči není.

Může se stát, že se objeví muž, který tvrdí, že je otcem dítěte, a podá návrh na zahájení řízení o určení otcovství dle § 417 an OSŘ. Pokud by tato situace nastala, nelze o osvojení rozhodnout, dokud nebude v řízení o určení otcovství rozhodnuto. Podá-li osoba, která o sobě tvrdí, že je blízkým příbuzným dítěte, návrh na svěření dítěte do péče dle § 953 OZ, také nelze o osvojení rozhodnout dříve. O osvojení rozhoduje soud rozsudkem, ve kterém se mimo jiné uvádí i budoucí příjmení osvojence.

Zdroj: § 794 an OZ a § 427 an OSŘ