Omezení dopadů plastů na životní prostředí

Klimatická krize je nevyvratitelně potvrzený fakt a její dopady každým dnem ohrožují víc a víc životy všech obyvatel naší planety. Pokud člověk není úplně odstřihnutý od světa, nelze se katastrofickým zprávám vyhnout. Státy proto pomalu ale jistě začínají upravovat a přijímat legislativu, která má za cíl zabránit nejhoršímu, nebo se aspoň pokusit zpomalit devastaci životního prostředí. Vláda proto konečně předložila sněmovně návrh zákona, který má implementovat směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/904 ze dne 5. 6. 2019 o omezení dopadu některých plastových výrobků na životní prostředí. Tato směrnice měla být implementována již 3.7.2021. Pozdě, ale přece se tedy ČR začalo tématikou plastů zabývat. Slovensko má například od nového roku již funkční systém vratných zálohovaných PET lahví.

Nejzásadnějším by měl být zákaz uvádění na trh jednorázových plastových výrobků např. plastové příbory, talíře, brčka, vatové tyčinky, tyčky k uchycení a podpěře balónků, nádoby a nápojové kelímky z expandovaného polystyrenu. Nápojové kelímky, vlhčené ubrousky a tabákové výrobky s filtry budou muset být označeny informacemi o vhodných postupech nakládání s odpadem. Výrobce vlhčených ubrousků a dalších výrobků bude povinen v rámci osvětové činnosti informovat konečné uživatele zejména prostřednictvím informačních kampaní mimo jiné o dostupnosti opětovně použitelných alternativ. Pokud bude zákon přijat, bude speciální k zákonu o odpadech a zákonu o obalech. Měl by upravit pravidla pro předcházení vzniku odpadu z vybraných plastových výrobků, práva a povinnosti výrobců při uvedení vybraných plastových výrobků na trh, práva a povinnosti související s nakládáním s odpadem z vybraných plastových výrobků a působnost správních orgánů v oblasti předcházení vzniku odpadu z vybraných plastových výrobků a v oblasti práv a povinností souvisejících s nakládáním s odpadem z vybraných plastových výrobků․

Návrh zákona zavádí dělení plastových výrobků na výrobky, které je zakázáno uvádět na trh, výrobky, na které se vztahuje povinnost označování, výrobky, ke kterým se vztahuje osvětová činnost a výrobky, ke kterým se vztahuje požadavek na určení pověřeného zástupce a na úhradu nákladů na úklid odpadu. Výrobce tabákových výrobků s filtry a dalších výrobků bude hradit obcím náklady vynaložené na úklid odpadu z těchto výrobků.

Výbor pro životní prostředí návrh zákona zatím neprojednal a lhůta mu byla prodloužena na 80 dní.

Zdroj: sněmovní tisk č. 55