Speciální dlouhodobé vízum pro Ukrajince

Evropa zažívá něco, co by nemělo mít v moderním světě obdoby. Důsledkem války na Ukrajině je enormní odliv uprchlíků, jaký moderní historie nezažila. Statisíce ukrajinských občanů se snaží najít útočiště v sousedních státech, které jim solidárně nabízí úkryt. Proces je to pro ukrajinské občany nepředstavitelně náročný. Po překonání cesty je třeba zažádat o vízum v cizí zemi. Ministerstvo vnitra ČR proto vydalo zcela nový typ dlouhodobého víza.

Žádost o udělení speciálního dlouhodobého víza lze podávat na pracovišti Ministerstva vnitra, a to pouze osobně. Pokud má nově příchozí občan Ukrajiny v ČR nějaké (např. rodinné) zázemí, může přijet do ČR na bezvízový styk. Následně může zažádat o speciální dlouhodobé vízum. Občanům Ukrajiny je nyní povoleno vstupovat na území Česka bezvízově, jen s platným biometrickým pasem. V případě, že se tedy nachází v situaci, kdy v ČR žádné zázemí, či prostředky na ubytování nemají, mohou se obrátit buď na infolinku Ministerstva vnitra, či jiným způsobem vyhledat pomoc se správným podáním žádosti o udělení víza a naleznutím ubytování.

Speciální případ jsou Ukrajinci již žijící na území ČR. Pokud jim končí v nejbližších 14 dnech krátkodobé vízum, které již nelze prodloužit, a zároveň nemohou odcestovat, mohou si zažádat právě o nové vízum. Pokud jim končí dlouhodobý pobyt, mohou si ho prodloužit standartní cestou.

Ministerstvo vnitra nemůže garantovat, že bude umožněno překročit vnější hranici EU. Je potřeba si s sebou vzít všechny dostupné dokumenty prokazující jejich totožnost. Důležitou informací je, že děti mladší 15 let nejsou třeba registrovat na cizinecké policii dle § 93 odst. 1 Zákona o pobytu cizinců. Ministerstvo vnitra zároveň doporučuje, že vstup do azylového řízení optimálním řešením. Rychlejší a efektivnější je požádat o speciální dlouhodobé vízum, které bude vyřízeno na počkání, a navíc je možné hned požádat o povolení k zaměstnání a pracovat. Dodává však, že každý cizinec však má právo o azyl požádat.

Zdroj: https://www.mvcr.cz/

Předchozí článekDalší článek