Nové zákony v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny

V souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny, vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, bylo třeba v České republice přijmout patřičné zákony. Nenadálý nával ukrajinských běženců a jejich zapojení do české společnosti tak, aby jejich adaptace proběhla hladce, se neobejde bez zásahu práva. V balíčku zákonů ze dne 17. března jsou upraveny opatření v oblasti zaměstnanosti a oblasti sociálního zabezpečení, opatření v oblasti školství a některá další opatření související s dočasnou ochranou.

Cizinci s dočasnou ochranou, který se zdržuje na území České republiky, se za kalendářní měsíc, v němž mu byla udělena dočasná ochrana, vyplatí humanitární dávka ve výši 5 000 Kč. Jsou-li příjmové, sociální a majetkové poměry cizince s dočasnou ochranou takové, že mu neumožňují zajištění základních životních potřeb, lze mu na základě jeho žádosti poskytnout dávku ve výši 5 000 Kč měsíčně opakovaně, a to po dobu 5 kalendářních měsíců. Zaveden byl tzv. příspěvek pro solidární domácnost. Fyzické osobě, která bezplatně poskytla ubytování cizinci s dočasnou ochranou, se poskytuje příspěvek pro solidární domácnost. Podmínkou pro poskytování příspěvku je, že se nejedná o ubytování v ubytovacím zařízení a ubytování bylo poskytnuto nepřetržitě po dobu, jejíž minimální délku stanoví vláda nařízením. V rámci poskytnutého ubytování musí být ubytované osobě zajištěn dostatečný prostor pro odpočinek, pro přípravu stravy, prostor pro osobní hygienu a záchod a musí být zajištěn přístup k pitné vodě. Příspěvek vyplácí krajská pobočka Úřadu práce.

Co se týče přijímání k předškolnímu a základnímu vzdělávání, pokud ředitel školy, v němž má místo pobytu cizinec, rozhodl mimo režim zápisu podle školského zákona o nepřijetí cizince, na kterého se vztahuje povinné předškolní vzdělávání nebo povinná školní docházka, bezodkladně informuje zřizovatele. Zřizovatel bez zbytečného odkladu po projednání s ředitelem jiné školy určí pro vzdělávání jím zřizovanou školu, není-li v této škole překročen nejvyšší povolený počet dětí nebo žáků zapsaný v rejstříku škol a školských zařízení. Pokud je toto jednání neúspěšné, případ se přesouvá na krajský úřad. Ředitel krajským úřadem určené školy je povinen rozhodnout o přijetí cizince ke vzdělávání, není-li překročen nejvyšší povolený počet dětí nebo žáků zapsaný v rejstříku škol a školských zařízení. Právnická osoba vykonávající činnost školy nebo školského zařízení pro zájmové vzdělávání může výchovu a vzdělávání ve třídách, skupinách a odděleních, v nichž se vzdělávají výhradně děti, žáci, studenti nebo účastníci, kteří jsou cizinci nebo státními občany Ukrajiny, zajistit pedagogickým pracovníkem, který nesplňuje předpoklad prokázání znalosti českého jazyka.

Zdroje: zákony č. 65/2022 Sb., č. 66/2022 Sb. a 67/2022 Sb.