Roe v. Wade

Americká společnost se bouří, neboť existuje vysoká pravděpodobnost, že Nejvyšší soud zneplatní rozhodnutí Jane Roe, et al., Appellants, v. Henry Wade, které americkým ženám zajišťuje právo na potrat. Díky rozhodnutí z roku 1973 byla zrušena většina protiinterrupčních zákonů, neboť dle amerického Nejvyššího soudu porušovala právo na soukromí dle 14. dodatku Ústavy Spojených států amerických[1] a byla tedy protiústavní.

Jane Roe byl smyšlený pseudonym pro žalobkyni Normu McCorvey, která žalovala Henryho Wada, státního zástupce ve státě Dallas, neboť žádala o povolení podstoupit potrat, který jí byl předtím zamítnut. McCorvey argumentovala tím, že plod byl počat při znásilnění. Nejvyšší soud nesouhlasil s požadavkem McCorvey na absolutní právo kdykoliv ukončit těhotenství, proto soud trval 13 měsíců.  Soud rozhodl, že právo na potrat musí být proporcionální ke státnímu zájmu na ochranu zdraví ženy a ochraně nenarozeného života. Test proporcionality vázaný na právo na potrat vyřešil soud tak, že stanovil pravidla týkající se tří trimestrů těhotenství. V prvním trimestru bylo zcela na vůli ženy, zda se rozhodne těhotenství ukončit, ve druhém byl potrat regulován zdravotními předpisy a ve třetím trimestru již povolený nebyl. Pouze v případě přísných výjimek jako ohrožení života matky. Soud klasifikoval právo rozhodnout se pro potrat jako základní, což vyžadovalo, aby soudy vyhodnotily napadené zákony o potratech podle standardu přísné kontroly, což je nejvyšší úroveň soudního přezkumu ve Spojených státech.

Nyní to však vypadá, že má složení Nejvyššího soudu většinu na to, aby precedens přehlasovalo v nynějším případě Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization.

Zdroje: https://www.britannica.com/event/Roe-v-Wade

            https://www.law.cornell.edu/supremecourt/text/410/113

[1] “…nor shall any state deprive any person of life, liberty, or property, without due process of law”