Rada OSN pro lidská práva

V dnešním informativním článku si vysvětlíme funkci Rady OSN pro lidská práva, neboť dne 10.5.2022 došlo po Rusku k uvolnění pozice v Radě, do které byla zvolena ČR. Valné shromáždění OSN zvolilo ČR do Rady OSN pro lidská práva pomocí 157 hlasů. Členem Rady bude ČR až do konce roku 2023. Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský se k novému zvolení ČR vyjádřil takto: Podpora lidských práv a demokracie je prioritou mojí, Ministerstva zahraničních věcí, Pirátské strany i naší vlády. Jsem proto moc rád, že ČR byla zvolena do Rady OSN pro lidská práva, a děkuji členským státům OSN za projevenou důvěru.

Dne 12.5. započala ČR svou činnost v Radě účastí na zvláštním zasedání Rady k situaci lidských práv na Ukrajině v kontextu ruské agrese. Zasedání bylo svoláno na žádost Ukrajiny a aktivně se do něj zapojilo přes 70 států a téměř 20 mezinárodních organizací. Plodem zasedání bylo přijetí rezoluce, jejímž cílem je vyjádření plné podpory suverenitě a teritoriální integritě Ukrajiny, která mimo jiné vyzývá Rusko k ukončení agrese a žádá nezávislé vyšetření všech porušení lidských práv v oblastech pod kontrolou ruské armády.

Rada OSN pro lidská práva je hlavním mezivládním orgánem OSN v lidskoprávní oblasti. Cílem Rady je posilování a podpora lidských práv a základních svobod po celém světě. Rada OSN byla vytvořena v roce 2006, aby nahradila zrušenou Komisi OSN pro lidská práva. Jejím ustavujícím dokumentem je rezoluce Valného shromážděním OSN 60/251 z roku 2006. První zasedání Rady se uskutečnilo v červnu 2006. Skládá se ze 47 států OSN volených Valným shromážděním OSN na 3 roky. Každý stát může být členem Rady maximálně dvě po sobě jdoucí období. Rada se schází pravidelně třikrát ročně (v březnu, červnu a září). Může zasedat také mimořádně podle potřeby, obvykle v reakci na akutní lidskoprávní krize ve světě, což byl případ zasedání dne 12. května. Hlavní funkcí Rady je řešit a předcházet porušování lidských práv.

Zdroj: https://www.mzv.cz/jnp/