Nepřijatelnost žádostí o udělení oprávnění k pobytu občanů třetích zemí

Vláda ukončila připomínkové řízení k návrhu nařízení vlády o nepřijatelnosti žádostí občanů třetích zemí o udělení oprávnění k pobytu na území České republiky podávaných na zastupitelských úřadech.  Návrh s lehce zavádějícím názvem se týká státních příslušníků Ruské federace a Běloruské republiky.

Navrhovaná úprava by měla zajistit, že o případných zmíněných žádostech by nemělo být vedeno žádné řízení. Vláda tak zamýšlí z důvodu ochrany zahraničně politických zájmů České republiky v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny, který byl vyvolán invazí vojsk Ruské federace, jež je podporována Běloruskou republikou. Bělorusko se prakticky od začátku konfliktu nepochybně přidalo na stranu Ruska a vlastními ozbrojenými silami stojí proti Ukrajině. Nařízení si slibuje vyvinutí tlaku na Rusko a Bělorusko, s cílem ukončit agresi vedenou vůči Ukrajině, a hlavně zajistit bezpečnost České republice.

Cizinci, kteří již platným oprávněním k pobytu na území České republiky disponují, nejsou cílovou skupinou navrhovaného nařízení, tedy i státní občané Běloruska a Ruska, kteří jsou oprávněni podat žádost o prodloužení pobytového oprávnění na území České republiky, tak mohou i nadále učinit. Jejich případné žádosti o prodloužení pobytového oprávnění budou podléhat standardnímu režimu, který předpokládá zákon o pobytu cizinců na území České republiky. Návrh nařízení obsahuje výjimky z „tvrdosti“, kdy se nevztahuje na žádosti o udělení krátkodobého víza, je-li žadatel rodinným příslušníkem občana České republiky podle § 15a odst. 2 zákona o pobytu cizinců na území České republiky a takového občana doprovází nebo následuje, nebo rodinným příslušníkem občana Evropské unie, dále vydání povolení k dlouhodobému pobytu, je-li žadatel rodinným příslušníkem cizince s povoleným pobytem na území České republiky podle § 42a odst. 1 zákona o pobytu cizinců na území České republiky, vydání povolení k trvalému pobytu, je-li žadatel cizincem podle § 66 odst. 1 písm. d) zákona o pobytu cizinců na území České republiky, v případě udělení víza, vydání povolení k dlouhodobému nebo k trvalému pobytu, je-li pobyt žadatele na území v zájmu České republiky a tento zájem osvědčil ministr zahraničních věcí.

Zdroj: https://apps.odok.cz/veklep-detail?pid=KORNCEZKP4V2