Month

Srpen 2022
Vláda předložila Poslanecké sněmovně návrh zákona, který by měl sjednotit právní úpravu týkající se platební neschopnosti zaměstnavatele. Vzhledem k jiným novelizacím je nyní úprava zmatečná nejen v terminologii.
Více
Vláda dne 19.8. ukončila připomínkové řízení k návrhu vyhlášky zabývající se aktuálním problémem nedostatku plynu následně dalších fosilních paliv vzhledem k vojenské agresi Ruské federace, jakožto hlavního vnějšího dodavatele zemního plynu, vůči Ukrajině. Navrhovaná vyhláška si klade za cíl snížení spotřeby zemního plynu a dalších fosilních paliv v budovách při omezení nebo úplném ukončení dodávky zemního...
Více
V připomínkovém řízení se nyní nachází návrh na změnu branného zákona, zákona o ozbrojených silách a dalších zákonů v oblasti obrany. Návrh zákona vláda předložila v reakci na zásadní změny bezpečnostního prostředí spočívající v agresivním chování Ruska, které vyvrcholilo vojenským napadením Ukrajiny v únoru 2022 a které představuje bezprostřední ohrožení bezpečnosti České republiky, bezprecedentním množství bezpečnostních hrozeb...
Více
Vzhledem k zastaralosti systému, který vznikl se zřízením zákona č. 269/1994 Sb., o Rejstříku trestů v 90. letech, kdy se nepočítalo s kompletní elektronizací administrativy jako takové, se navrhuje zrušení Rejstříku trestů návrhem zákona.
Více
Nejvyšší soud ve svém březnovém rozsudku odstranil pochybnosti v otázkách, co je a co už není správní řízení. Ne vždy mají úkony správních orgánů přímo povahu správního rozhodnutí, a proto nemusí být dodržovány formality podání.
Více