Zajištění majetku a věcí v trestním řízení

V připomínkovém řízení se nachází vládní návrh zákona týkající se změny některých zákonů souvisejících se správou majetku a věcí v trestním řízení. Předkládaný návrh zákona reaguje na úkol obsažený v Akčním plánu boje proti organizovanému zločinu na roky 2022 a 2023, kdy jedním ze strategických cílů sledovaných akčním plánem je i zefektivnění správy zajištěného majetku.

Stávající právní úprava koncepčně vychází z toho, že primární odpovědnost za zajištěný majetek leží na orgánech činných v trestním řízení. Tuto odpovědnost ve vztahu ke správě zajištěného majetku lze nicméně přenést na jiný k tomu specializovaný subjekt. V oblasti správy zajištěného majetku tak dle důvodové zprávy panuje určitá roztříštěnost subjektů vykonávajících jeho správu, což ztěžuje možnost nastavit jednotné standardy správy pro státní subjekty. Návrh zákona zakotvuje postavení Centra zajištěných aktiv Ministerstva vnitra, posiluje jeho postavení jako hlavního správce majetku zajištěného v trestním řízení a omezuje určitou roztříštěnost správy na úrovni státních orgánů, což povede i k profesionalizaci výkonu správy. Centrum může pověření ke správě zajištěného majetku nebo jeho části písemně odůvodněně odmítnout, pokud není schopno zajistit jeho správu z důvodu chybějící zvláštní odborné způsobilosti, kterou jeho správa vyžaduje, nebo z důvodu, že není schopno zajistit zvláštní podmínky pro uskladnění takového majetku nebo pro nakládání s ním.

Pokud budou zajištěna nemajetková práva související s podílem v obchodní korporaci, jež umožňují podílet se na řízení obchodní korporace, a je zapotřebí vykonávat správu podílu, soud pověří správou podílu osobu zapsanou v seznamu insolvenčních správců, které bylo vydáno zvláštní povolení podle zákona o insolvenčních správcích.

Zdroj: návrh zákona kterým se mění zákon č. 279/2003 Sb., o výkonu zajištění majetku a věcí v trestním řízení a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a o změně zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla), ve znění zákona č. 307/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů a důvodová zpráva k němu

Předchozí článekDalší článek