Změna v ochraně spotřebitele

Dne 10. 11. 2022 předal Senát návrh zákona, kterým se mění zákon o ochraně spotřebitele a občanský zákoník, k podepsání prezidentovi. Návrhem se provádí do právního řádu ČR směrnice z oblasti spotřebitelského práva. Konkrétně se jedná o směrnici Evropského parlamentu a Rady EU 2019/2161 ze dne 27. listopadu 2019, kterou se mění směrnice Rady 93/13/EHS a směrnice Evropského parlamentu a Rady 98/6/ES, 2005/29/ES a 2011/83/EU, pokud jde o lepší vymáhání a modernizaci právních předpisů Unie na ochranu spotřebitele.

Významnou oblastí, kterou chce návrh zavést, je zakotvení některých nových povinností podnikatelů v on-line prostředí, zejména informačních povinností pro on-line platformy a vyhledávače, uložení povinností obchodníkům v souvislosti se zveřejňováním spotřebitelských recenzí a rozšíření vybraných oblastí právní úpravy i na transakce, kde spotřebitel neplatí penězi, nýbrž svými osobními údaji. Konkrétně např. změna ve zveřejňování spotřebitelských recenzí si klade za cíl větší transparentnost ze strany podnikatele. Nově se stanoví povinnosti prodávajících při označování zboží nejnižší cenou, za niž byl výrobek prodáván před poskytnutím slevy. Návrh vymezuje skutkové podstaty přestupků a stanovuje správní tresty za porušení právních povinností přijatých na základě dotčené unijní legislativy. Kromě toho návrh vymezuje dozorové pravomoci ve vztahu k vymáhání povinností stanovených v občanském zákoníku.

Nový § 7 zákona o ochraně spotřebitele stanovuje, že prodávající je povinen zdržet se ve smlouvách uzavíraných se spotřebitelem užití zneužívajícího ujednání podle § 1814 odst. 1 občanského zákoníku. Ustanovení věty první se použije pro smluvní ujednání, které bylo prodávajícím sepsáno předem, a spotřebitel proto nemohl jeho obsah jakkoli ovlivnit. Neprokáže-li prodávající opak, má se za to, že ujednání bylo sepsáno předem, a spotřebitel proto nemohl jeho obsah jakkoli ovlivnit.

Zdroj: Sněmovní tisk č. 213

Předchozí článekDalší článek