Novinky z práva sociálního zabezpečení

Obzvláště v dnešní době je pomoc státu v podobě dávek využívána markantněji než kdy předtím. Inflace, drahé pohonné hmoty a energie dohnaly spoustu lidí k první návštěvě úřadu práce. Je proto důležité orientovat se v pomoci, kterou stát nabízí, a nebát se ji využít. Sociální dávky jako například důchody, jsou pravidelně valorizovány a jejich hodnota stoupá. Valorizace vyrovnává negativní dopady inflace. Zákonodárci proto pravidelně vydávají nové předpisy, které upravují hodnoty, díky nimž se dávky počítají. Další změny jsou například potřeba provést i neobvykle z důvodu války na Ukrajině.  Den před Vánoci proto byly ve Sbírce zákonů vyhlášeny nové podzákonné předpisy, které začnou být účinné 1. 1. 2023.

Zákon o existenčním minimu stanovuje životní minimum jako minimální společensky uznanou hranici peněžních příjmů fyzických osob k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb a existenční minimum jako minimální hranici peněžních příjmů osob, která se považuje za nezbytnou k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb na úrovni umožňující přežití. Částky životního a existenčního minima byly od počátku platnosti zákona o životním a existenčním minimu upravovány čtyřikrát, a to valorizací v pravidelném termínu. Nyní počíná rozhodné období pro valorizaci 1. květnem 2022 a skončilo 1. zářím 2022. V rozhodném období došlo k naplnění valorizační podmínky, neboť skutečný nárůst příslušného indexu spotřebitelských cen bez bydlení, vody, energie a paliv podle sdělení Českého statistického úřadu činil 5,2 %. Částka životního minima jednotlivce proto od 1. 1. 2023 činí měsíčně 4 860 Kč.

Pokud se podíváme jinam než na dávky, vstoupila v platnost vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách. Obsahem novely je zvýšení maximální částky úhrady v sociálních službách za ubytování, stravu, hodinu poskytování úkonů péče a za dílčí činnosti v rámci pečovatelské služby.

Další novinkou je prodloužení možnosti čerpat příspěvek pro solidární domácnost až do března 2023.

Nařízení vlády o zvýšení státních příspěvků podle zákona o sociálně právní ochraně dětí navyšuje státní příspěvek pro zřizovatele zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc a státní příspěvek na výkon pěstounské péče.

Zdroj: Sbírka zákonů částka 197. a důvodová zpráva k nařízení vlády o zvýšení částek životního minima a existenčního minima

Předchozí článekDalší článek