Novinky v odstoupení od smlouvy uzavřené mimo obchodní prostory

Dne 3.2.2022 bylo ve Sbírce zákonů vyhlášeno nařízení vlády o vzorovém poučení o právu na odstoupení od smluv uzavřených distančním způsobem nebo mimo obchodní prostory a vzorovém formuláři pro odstoupení od těchto smluv. Nařízení je formou implementace směrnice 2011/83/EU ze dne 25. října 2011.

Vzorové poučení o právu na odstoupení od smlouvy uzavřené distančním způsobem nebo mimo obchodní prostory a vzorový formulář pro odstoupení od těchto smluv nalezneme v příloze nařízení. V §3 nového nařízení zároveň obsahuje zrušovací ustanovení nařízení vlády č. 363/2013 Sb. Příloha obsahuje harmonizované poučení a je spíše doporučením, jak by mělo odstoupení vypadat. Toto vzorové poučení a formulář mají sloužit spotřebiteli pro snadnější odstoupení od těchto smluv. Využitím vzorového formuláře však dochází i k posílení důkazního postavení spotřebitele, zejména v otázce, kdy a jakým způsobem byl jeho nárok vůči podnikateli uplatněn. Řádným poskytnutím informací podle vzorového poučení splní podnikatel informační povinnost o právu na odstoupení od smlouvy danou § 1820 OZ. Spotřebitel může od smlouvy odstoupit prostřednictvím vyplnění vzorového formuláře pro odstoupení nebo prostřednictvím jakéhokoli jednoznačně formulovaného prohlášení. Využití tohoto formuláře je tedy dobrovolné a spotřebiteli nemůže být podnikatelem přikázáno, jakým způsobem smí od smlouvy odstoupit.

Příloha obsahuje např. i vzorovou formulaci důsledků odstoupení od smlouvy: Pokud odstoupíte od této smlouvy, vrátíme Vám bez zbytečného odkladu, nejpozději do 14 dnů ode dne, kdy nám došlo Vaše odstoupení od smlouvy, všechny peněžní prostředky, které jsme od Vás na základě smlouvy přijali, včetně nákladů na dodání (kromě dodatečných nákladů vzniklých v důsledku Vámi zvoleného způsobu dodání, který je jiný než námi nabízený nejlevnější způsob dodání). Pro vrácení peněžních prostředků použijeme stejný platební prostředek, který jste použil(a) pro provedení počáteční transakce, pokud jste výslovně neurčil(a) jinak. V žádném případě Vám tím nevzniknou další náklady.

Zdroje: nařízení vlády č. 29/2023 Sb., důvodová zpráva