Mimořádné odpuštění některých daňových dluhů

Po Milostivém létu, přichází vláda s návrhem zákona, jehož obsahem by byl mimořádný zánik určeného příslušenství daně odpuštěním a mimořádný zánik některých nedoplatků na dani a na příslušenství daně.

Návrh zákona si klade za cíl vytvoření smysluplného nástroje pro podnícení motivace daňových dlužníků k mimořádné úhradě daně (jistiny), eliminaci nedoplatků, jejichž vymáhání není efektivní a hospodárné, a vytvoření jedinečné příležitosti pro jednorázové snížení objemu dluhů jednotlivce. K tomu by právě měly opatření sloužit opatření, které zákon případně zavede. Důvodová zpráva oba dva instituty nazývá daňovou amnestií.

Předmětem zániku odpuštěním je určené příslušenství daně, které dosud nebylo uhrazeno. Určeným příslušenstvím daně se pro účely navrhovaného zákona rozumí úrok z prodlení nebo jeho obdoba podle jiného zákona, úrok z posečkané částky, penále, pokuta za opožděné tvrzení daně a náklady řízení včetně exekučních nákladů. Rozhodným nedoplatkem se pro účely navrhovaného zákona rozumí nedoplatek na dani nebo na příslušenství daně fyzické osoby, který vznikl do rozhodného dne a je, popřípadě byl evidován u správce daně do rozhodného dne. Rozhodným obdobím se pro účely návrhu myslí období od 1. července 2023 do 30. listopadu 2023. Rozhodným dnem by v případě přijetí návrhu bylo 30. září 2022.

Určené příslušenství daně zanikne odpuštěním, pokud dlužník požádá během rozhodného období o jeho odpuštění a dojde k úplnému uhrazení rozhodného nedoplatku, se kterým toto příslušenství souvisí, pokud se tak stane do 30. listopadu 2023. Exekuční náklady zaniknou odpuštěním pouze v případě, že dojde k uhrazení nebo zániku všech nedoplatků, pro které byla daňová exekuce nařízena. Návrh zákona upravuje i rozložení rozhodného nedoplatku na splátky. Určené příslušenství daně nezanikne odpuštěním u rozhodného nedoplatku, který je vymáhán soudním exekutorem, nebo podle zákona upravujícího mezinárodní pomoc při vymáhání některých finančních pohledávek.

Zdroj: https://odok.cz/portal/veklep/material/KORNCH7GP50B/

Předchozí článekDalší článek