Zlepšení životních podmínek skotu

Dne 17. 3. 2023 bylo ve Sbírce zákonů vyhlášeno nařízení vlády týkající se možnosti získání dotací z prostředků Evropské unie skrze Státní zemědělský intervenční fond. Cílem nařízení vlády je stanovit podmínky pro vyplácení dotací na zlepšení dobrých životních podmínek zvířat. Žadatelem o poskytnutí dotace může být fyzická nebo právnická osoba, která ke dni podání žádosti o poskytnutí dotace chová minimálně pět velkých dobytčích jednotek dojnic evidovaných v ústřední evidenci, případně chová minimálně tři velké dobytčí jednotky prasat evidovaných v ústřední evidenci. Nařízení se týká hospodářství, které není zařazeno v systému ekologického zemědělství. Žádost se podává do 15. května příslušného kalendářního roku, za který má být dotace poskytnuta, a to na formuláři vydaném Fondem pro příslušný kalendářní rok v rámci jednotné žádosti. Žádost musí obsahovat prohlášení žadatele o zavázání se k dodržování pravidel podmiňujících vyplácení platby zemědělcům.

Hlavním cílem nařízení vlády je umožnění poskytování podpory vedoucí ke zlepšení dobrých životních podmínek vybraných kategorií skotu a prasat, a tím i zlepšení jejich zdravotního stavu prostřednictvím souboru opatření vedoucích ke zvýšení komfortu jejich života tím, že stanoví bližší podmínky provádění opatření v souladu s níže uvedenými obecně závaznými a přímo použitelnými předpisy Evropské unie. Opatření jsoa zaměřeno na podporu dobrých životních podmínek v chovu skotu, konkrétně kategorie krav s tržní produkcí mléka a v chovu prasat, kde se nastavená opatření týkají kategorie prasnic, prasniček a odstavených selat. Opatření reaguje na potřebu zvýšení kvality života vybraných hospodářských zvířat chovatelskými opatřeními, které mají vést ke zlepšení jejich životních podmínek.

Platba je poskytována ročně a kompenzuje v plné či částečné výši dodatečné náklady a ušlé příjmy příjemců podpory v důsledku přijatých závazků. Metodika výpočtu plateb je založena na kalkulaci tzv. ztráty příjmů a/nebo dodatečných nákladů vyplývajících z dobrovolného zapojení se do závazku k opatření dobrých životních podmínek zvířat.

Nařízení obsahuje konkrétní opatření jako např. zajištění přístupu do výběhu pro krávy stojící na sucho, které reaguje na potřebu zvýšení kvality života dojnic v období stání na sucho, umožněním pobytu ve venkovních prostorách, což může mít pozitivní vliv na zdravotní stav matky, na průběh porodu i na životaschopnost narozeného telete.

Zdroj: nařízení vlády č. 70/2023 Sb. a důvodová zpráva k nařízení

Předchozí článekDalší článek