Month

Květen 2023
V návaznosti na tzv. Milostivé léto byl do Senátu dne 18.5.2023 postoupen vládní návrh zákona o mimořádném odpuštění penále z dlužného pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní sociální politiku zaměstnanosti a exekučních nákladů.
Více
Nejvyšší soud dne 9.2.2023 zamítl dovolání týkající se vyřešení otázek hmotného práva, které měly být dovolacím soudem posouzeny jinak, respektive které v rozhodování dovolacího soudu dosud nebyly vyřešeny a sice otázek: 1) zda je usnesení valné hromady, kterým měli být pověřeni jednatelé společnosti, aby pokračovali v přípravě projektu rozdělení společnosti odštěpením, „nicotné“, a 2) zda...
Více
Dne 25. dubna 2023 zamítl Ústavní soud stížnost, kterou se stěžovatelé domáhali ochrany proti zásahu žalované, kterým měl spočívat v opomenutí učinit kroky vedoucí k desegregaci vyloučené lokality a v uplatňování bytové politiky města přispívající k udržování sociálního vyloučení a segregaci stěžovatelů.
Více
Dne 19. 4. 2023 byl zveřejněn ve Sbírce zákon č. 105/2023, který novelizoval občanský soudní řád. Hlavním cílem novelizace je posílení procesního postavení specializovaných orgánů, které rozhodují v soukromoprávních věcech v navazujícím řízení před soudem dle části V. OSŘ.
Více
Nejvyšší soud odmítl dovolání obviněné, která byla uznána vinnou z přečinu neoprávněného zásahu do práva k domu, bytu nebo nebytovému prostoru dle § 208 odst. 1 TZ. Činu se obviněná dopustila tím, že po vypršení smlouvy o ubytování dle § 2326 OZ nadále bez zákonného důvodu obývala byt v ubytovně další tři měsíce. Obviněná podala odvolání, které odvolací...
Více