Občanské průkazy a rodná čísla

Vláda navrhuje změnu zákona občanských průkazech. Cílem navrhované změny zákona o občanských průkazech je i nadále zapisovat rodná čísla do občanských průkazů, a to bez časového omezení. Účelem navrhovaných změn v insolvenčním zákoně je zachovat existující režim ztotožňování dlužníků v insolvenčních řízeních věřiteli založený na rodných číslech a nepřecházet na nový systém bezvýznamových klientských identifikátorů a bezvýznamových směrových identifikátorů.

Rodné číslo je identifikátorem fyzické osoby, která splňuje podmínky pro jeho přidělení podle zákona o evidenci obyvatel. Přestože je rodné číslo uváděno na různých dokladech (např. řidičský průkaz), zákon o evidenci obyvatel v § 15 jednoznačně stanoví, že dokladem o rodném čísle je kromě občanského průkazu také rodný list, oddací list, doklad o partnerství nebo úmrtní list, na němž je uvedeno rodné číslo nositele rodného čísla, dále samostatný doklad o přiděleném rodném čísle vydaný a potvrzený příslušným výdejovým místem nebo doklad o přiděleném rodném čísle vydaný Českou správou sociálního zabezpečení před 1. lednem 2003, cestovní doklad, pokud je v něm uvedeno rodné číslo, a doklad vydaný podle zvláštního právního předpisu, pokud je v něm rodné číslo.

V souvislosti s budováním soustavy základních registrů a naplňováním obecné vize týkající se postupného utlumování rodných čísel jako jednoznačných identifikátorů fyzických osob při komunikaci mezi jednotlivými agendovými informačními systémy byly v roce 2010 zahájeny práce na přípravě zavedení tzv. „bezvýznamového identifikátoru“, který by byl jako neveřejný bezvýznamový identifikátor užíván výlučně k jednoznačnému určení fyzické osoby pro účely výkonu agendy, pro kterou byl přidělen. Tyto identifikátory jsou však neveřejné a slouží výhradně pro elektronickou komunikaci mezi informačními systémy.

Do zákona o občanských průkazech bude včleněna úprava zápisu rodného čísla do občanského průkazu jakožto jednoho z obligatorních údajů zapisovaných o držiteli občanského průkazu. Ze zákona o občanských průkazech bude naopak vypuštěno přechodné ustanovení (§ 72 odst. 10[1]), na základě kterého jsou rodná čísla zapisována do občanských průkazů v současné době s časovým omezením do konce roku 2024.

Zdroj: https://apps.odok.cz/portal/veklep/material/ALBSCTVCLGMA/

[1] V občanském průkazu vydaném podle tohoto zákona do 31. prosince 2024 se jako údaj o držiteli občanského průkazu uvede rovněž rodné číslo. Rodné číslo se v občanském průkazu uvede v podobě bezprostředně čitelné nebo vnímatelné člověkem a rovněž ve strojově čitelné podobě v nosiči dat.

Předchozí článekDalší článek