Psychomodulační látky

Poslední desetiletí se na trhu České republiky objevila celá škála nových látek s psychoaktivním účinkem, které však mají nízké zdravotní a společenské riziko. Pod takové látky lze zařadit především kratom a výrobky z konopí, které mají obsah látky THC pod 1%, tedy pod zákonem dovolenou mírou. Další takovou látkou je kanabinoid HHC. S jejich rozšířením na českém trhu vzrostla potřeba přijetí zákonné úpravy a jejich regulace.

Vláda proto připravuje návrh změny zákona o návykových látkách. Záměrem předkládaného návrhu je umožnit orgánům veřejné správy regulovat trh s novými psychoaktivními látkami a vykonávat v této oblasti efektivní kontrolu s cílem minimalizovat veřejná zdravotní rizika, aniž by muselo dojít k zařazení těchto látek na seznam omamných a psychotropních látek a souvisejícím dopadům v rovině trestněprávní. V současné době se zmiňované látky dle důvodové zprávy k návrhu nachází v takzvané „šedé zóně“. Nyní nejsou látky registrovány ani jako potravina ani jako doplněk stravy. Nabízeny jsou v podobě „sběratelských předmětů“, které oficiálně nejsou určeny ke konzumaci. Což je z podstaty charakteru látek a způsobu jejich užití zcela neúčelné. Prodejci tak nemohou adekvátně zákazníka informovat o povaze či například účincích látky, aby se nedostali do kolize se současnými právními předpisy.

Předkládaný návrh proto zavádí novou kategorii psychoaktivních látek, tzv. psychomodulační látky, jako zvláštní kategorii psychoaktivních látek. Nakládání s takovými látkami a jejich uvádění na trh by v budoucnu mohlo podléhat přísným podmínkám stanovených zákonem.

Návrh zákona pracuje s pojmem Rejstříku. Rejstřík osob nakládajících s psychomodulačními látkami je veřejně přístupný seznam, který spravuje Úřad. S psychomodulačními látkami může nakládat pouze právnická osoba nebo podnikající fyzická osoba zapsaná v Rejstříku.

Prioritou pro nakládání s psychomodulačními látkami je, aby se zabránilo klamání spotřebitele a snížilo se riziko poškození jeho zdraví. Proto je přesně specifikováno označení psychomodulačních látek, které musí obsahovat všechny relevantní informace včetně množství aktivní látky, doporučeného dávkování a zdravotního varování. Upraven je z hlediska dodržování hygienických předpisů i proces výroby, skladování a balení, přičemž na trh je možno psychomodulační látky uvádět výhradně v tzv. jednotkovém balení. Psychomodulační látky také nesmí obsahovat žádné kontaminanty, které by mohly poškodit zdraví spotřebitele, jako například plísně, pesticidy, těžké kovy apod.

Zdroj: https://apps.odok.cz/portal/veklep/material/ALBSCUDDTMBS/