Soudnictví ve věcech mládeže

V říjnu roku 2020 rozhodl Evropský výbor pro sociální práva, že česká právní úprava v oblasti řízení ve věcech dětí mladších 15 let, vykazuje konkrétní nedostatky. Poslanecké sněmovně byl nyní předložen návrh novely zákona o soudnictví ve věcech mládeže, který by měl nedostatky napravit.

Dle EVSP je prvním nedostatkem absence právní úpravy, která by zajišťovala povinné právní zastoupení v řízení ve věcech dětí mladších 15 let v době předcházející řízení před soudem pro mládež. Podle stávající právní úpravy je úkolem policejního orgánu v rámci postupu před zahájením trestního stíhání ve vztahu k trestně neodpovědným dětem pouze objasnit a zadokumentovat průběh protiprávního jednání (činu jinak trestného) dítěte. V této fázi řízení se neprovádí standardní přípravné řízení vedoucí k zahájení trestního stíhání, neboť trestní stíhání je v tomto případě nepřípustné dle § 11 odst. 1 písm. d) TŘ. Při těchto úkonech je zejména podáváno vysvětlení o případném činu jinak trestném. Stávající právní úprava stanovuje pouze právo na právní pomoc. Návrh změny zákona by stanovil, že dítě mladší 15 let by muselo být zastoupeno právním zástupcem již od okamžiku, kdy podává vysvětlení jako dítě, u něhož se zjišťuje a objasňuje, zda spáchalo čin jinak trestný. Dále pokud jsou proti němu jiným, než utajovaným způsobem prováděny další úkony dle zákona o soudnictví ve věcech mládeže či trestního řádu. Včetně úkonů neodkladných a neopakovatelných, ledaže nelze podání vysvětlení nebo provedení jiného úkonu odložit a vyrozumění právního zástupce o něm zajistit. Právní zástupce by směl být jenom advokát. Zároveň by mělo dítě právo žádat o bezplatné právní zastoupení.

Dalším nedostatkem je, že stávající právní úprava neumožňuje, aby dítě mladší 15 let nemuselo být postaveno před soud. Nyní má státní zastupitelství povinnost podat návrh na uložení opatření podle § 90 odst. 1 ZSVM bezodkladně poté, co se dozví, že trestní stíhání je nepřípustné, protože činu jinak trestného se mělo dopustit dítě mladší 15 let. Podáním návrhu státního zastupitelství na uložení opatření je zahájeno řízení před soudem pro mládež. Stávající právní úprava výslovně nezakotvuje formální postup, který by umožnil v případech těchto dětí nezahajovat řízení před soudem pro mládež. Přitom v případě odpovědných mladistvých (15-18 let) takovou úpravu nalezneme ve formě odklonu. Novela by měla přinést státnímu zastupitelství možnost takový návrh nepodat.

Zdroj: sněmovní tisk č. 540