Podvod na DPH

Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost žalobkyně společnosti Trímet Prag, s.r.o., proti žalovanému Odvolacímu finančnímu ředitelství.

Správce daně vyměřil žalobkyni platebními výměry daň z přidané hodnoty a odepřel jí nárok na odpočet DPH, protože dospěl k závěru, že žalobkyně mohla a měla vědět o podvodu na DPH, kterým byla zasažena přijatá plnění od společnosti KG Holding, s.r.o.. Přímý dodavatel žalobkyně KG Holding jako tzv. missing trader[1], který si v původním daňovém přiznání uměle navýšil daň na vstupu za účelem snížení vlastní daňové povinnosti, na základě postupu k odstranění pochybností dodatečně přiznal daň, kterou ale dobrovolně neuhradil.

Jde o subjekt vykazující minimální daňové povinnosti, který neodvádí daň ve správné výši. Žalobkyně uplatňovala odpočet daně na vstupu z takto pořízeného zboží.  Žalobkyně tvrdila, že přestala po sdělení pochybností správce daně s KG Holding obchodovat, pozastavila vůči ní veškeré platby, předala správci daně veškeré informace a požádala o doporučení ohledně dalšího postupu, přičemž díky pozdržení plateb ze strany žalobkyně byla daňová povinnost KG Holding zajištěna a částečně uhrazena. Krajský soud ani následně Nejvyšší správní soud ovšem nepřisvědčily, že by tyto skutečnosti znamenaly, že žalobkyně přijala dostatečná opatření bránící jejímu zapojení do podvodu. Dle NSS je argumentace, dle které nedošlo k dokončení podvodného jednání, když zadržela platby pro KG Holding a snažila se zjistit postoj správce daně k dalšímu postupu, je účelová. Oba soudy odkazují na judikaturu Soudního dvora EU, dle které lze přiznání nároku na odpočet odmítnout, pokud se s přihlédnutím k objektivním skutečnostem prokáže, že dodání je uskutečněno pro osobu povinnou k dani, která věděla nebo měla vědět, že se svým nákupem účastní plnění, které je součástí podvodu na DPH spáchaného dodavatelem či jiným subjektem na vstupu.

Stěžovatelka poukazovala na postup, kterým přispěla k dodatečné úhradě chybějící daně na vstupu. Podvodné jednání však v té době nebylo možné považovat za nedokonané, neboť její dodavatel KG Holding již dokončil jednání, na jehož základě neodvedl daň v zákonné výši a stěžovatelka zároveň z neodvedené daně na vstupu uplatňovala nárok na odpočet DPH. Stěžovatelka zároveň nepodnikla jakákoliv preventivní opatření, aby své účasti na podvodu zabránila. Společnost KG Holding si nijakým způsobem neprověřila, přestože se jasně jednalo o tzv. bílého koně.

NSS uzavřel, že s ohledem na judikaturu Soudního dvora EU, nelze připustit i jen částečné uznání nároku na odpočet DPH z plnění zasaženého daňovým podvodem. Nelze umožnit, aby se účast na daňovém podvodu zhojila a nárok na odpočet obnovil, i když došlo k dodatečné úhradě daně na vstupu.

Zdroj: Rozsudek Nejvyššího správního soudu České republiky č.j. 1 Afs 101/2021 – 42 ze dne 19.1.2023

[1] Tzv. bílý kůň – plátce DPH, který daň na výstupu z uskutečněného dodání zboží nebo poskytnutí služeb v tuzemsku nevykazuje v daňovém přiznámí kDPH/vykazuje, ale neplatí/je nekontaktní vůči správci daně. Životnost bývá krátká.- https://www.mfcr.cz/assets/cs/media/Zprava_2015_Vyrocni-zprava-Financniho-analytickeho-utvaru-za-rok-2015_verze-2.pdf

Předchozí článekDalší článek