Zranitelný zákazník a energie

Vláda pracuje na prováděcím nařízení na základě zmocňovacího ustanovení obsaženého v § 29 odst. 8 energetického zákona. Nařízení upravuje nový institut zranitelného zákazníka.

Institut zranitelného zákazníka byl do energetického zákona zaveden novelou energetického zákona, která nabyla účinnosti dnem 1. ledna 2024. Předmětná právní úprava je obsažena v ustanoveních § 29 – 29d energetického zákona. Cílem této právní úpravy je poskytnout ochranu fyzickým osobám využívajícím ve svém bydlišti některý ze stanovených prostředků pro terapii nebo pro kompenzaci onemocnění, který je nezbytný pro zachování základních životních funkcí těchto osob a který zároveň nelze provozovat bez nepřetržité dodávky elektřiny.

Energetický zákon definuje v § 29 odst. 2 pojem zranitelný zákazník, kterým je zranitelná osoba, která uzavřela smlouvu o dodávce elektřiny nebo smlouvu o sdružených službách dodávky elektřiny, dále zákazník, který uzavřel smlouvu o dodávce elektřiny nebo smlouvu o sdružených službách dodávky elektřiny a v odběrném místě, do kterého dodávku elektřiny sjednal, má bydliště zranitelná osoba (tzv. určené odběrné místo). Zranitelným zákazníkům jsou energetickým zákonem přiznána zvláštní práva. Mezi tato práva patří zejména právo na bezplatné upozornění na neplnění platebních povinností, bezplatné adresné upozornění na omezení nebo přerušení dodávky elektřiny, uzavření smlouvy o sdružených službách dodávky elektřiny a zajištění návaznosti dodávek elektřiny po dobu 3 měsíců za zákonem stanovených podmínek. Dodavatelé elektřiny do určeného odběrného místa jsou dále povinni mj. učinit podnět k orgánům pomoci v hmotné nouzi nebo Úřadu práce, nasvědčují-li jemu známé skutečnosti tomu, že je zranitelný zákazník, resp. zranitelná osoba ohrožena hmotnou nouzí v souvislosti s neplněním platebních povinností nebo pokud hrozí přerušení nebo ukončení dodávek elektřiny do určeného odběrného místa z důvodu opakovaného neplnění platebních povinností. Pro přiznání těchto práv je nutné doložit dodavateli elektřiny potvrzení o splnění podmínek pro přiznání zvláštních práv zranitelného zákazníka.

Návrh nařízení vlády ve smyslu uvedeného zmocňovacího ustanovení stanoví prostředky pro terapii a prostředky pro kompenzaci onemocnění, které zranitelné osoby využívají ve svém bydlišti, jsou nezbytné pro zachování základních životních funkcí těchto osob a které zároveň nelze provozovat bez nepřetržité dodávky elektřiny, následně další náležitosti potvrzení o splnění podmínek pro přiznání zvláštních práv zranitelného zákazníka, jeho vzor a délku platnosti a v neposlední řadě vzor písemné dohody mezi zranitelnou osobou a zákazníkem, na jejímž základě bude zranitelná osoba vykonávat svoje práva a povinnosti, pokud zranitelná osoba není ve vztahu k určenému odběrnému místu zároveň zákazníkem ze smlouvy o dodávce elektřiny nebo smlouvy o sdružených službách dodávky elektřiny.

Zdroj: https://www.odok.cz/portal/veklep/material/KORND3LHPXUU/ – důvodová zpráva a text

Předchozí článekDalší článek