Sexuální trestné činy

Po dlouhých debatách a nátlaku české společnosti, byl dne 19.6.2024 ve Sbírce zákonů vyhlášen zákon č. 166/2024 Sb., který zavádí nový koncept sexuálních trestných činů. Zásadně tak mění trestní zákoník a další trestní předpisy.

Nejprve si představíme staronový trestný čin Znásilnění, který si zachoval svůj název, ale vzal za své novou skutkovou podstatu. Zákonodárce upustil od silou vynuceného pohlavního styku jako základního elementu tohoto trestného činu. Zavádí až revoluční a společnost tolik polarizující koncept nekonsensuálního pohlavního styku. Stalo se tak v reakci na alarmující množství případů, kdy oběť v průběhu znásilnění tzv. ztuhne a nebrání se, což za staré definice nemohlo být za znásilnění považováno.[1] Odstavec 1) nového § 185 obsahuje tři skutkové podstaty. Kdo s jiným proti jeho seznatelné vůli vykoná soulož nebo jiný pohlavní styk provedený způsobem srovnatelným se souloží. Právě v první skutkové podstatě nalezneme formulaci proti jeho seznatelné vůli, která nám jasně stanovuje onen nekonsensuální pohlavní styk. Další sk. podstata zní: Kdo jiného donutí k souloži nebo jinému pohlavnímu styku provedenému způsobem srovnatelným se souloží s jinou osobou. V neposlední řadě zachováno, kdo k takovému činu zneužije jeho bezbrannosti.

V novém § 119a nalezneme TČ Spáchání trestného činu zneužitím bezbrannosti. Ten je dle zákona spáchán, jestliže pachatel využije toho, že jiná osoba je ve stavu, v němž není schopna utvářet nebo projevit svou vůli nebo je její schopnost utvářet nebo projevit svou vůli podstatně snížena z důvodu bezvědomí, spánku, ovlivnění návykovými látkami, nemoci, zdravotního postižení, duševní poruchy, silného ohromujícího stresu, nízkého či vysokého věku, překvapení nebo jiného obdobného důvodu. V odstavci 2) nalezneme upřesnění znaku bezbrannosti z důvodu věku. Vždy se za to považuje dítě mladší 12 let.

Kdo s jiným proti jeho seznatelné vůli vykoná jiný pohlavní styk než uvedený v § 185, kdo jiného donutí k jinému pohlavnímu styku než uvedenému v § 185 s jinou osobou, pohlavnímu sebeukájení, obnažování nebo jinému srovnatelnému chování, nebo kdo k takovému činu nebo chování zneužije jeho bezbrannosti, dopouští se tak TČ Sexuální útok, který nalezneme v § 185a.

Poslední novelizovaný paragraf trestního zákoníku jest § 186 – Sexuální nátlak. Dopustí se ho ten, kdo přiměje jiného k pohlavnímu styku, pohlavnímu sebeukájení, obnažování nebo jinému srovnatelnému chování zneužívaje jeho tísně, závislosti nebo svého postavení a z něho vyplývající důvěryhodnosti nebo vlivu.

Zdroj: z. č. 166/2024 Sb.

 

[1] až 70% – https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/az-sedmdesat-procent-obeti-znasilneni-zamrzne-rika-otavova-bude-to-v-definici-bezbrannosti-ujistil-s-5239