Zákon o soudech a soudcích

Senátu byl dne 23.7.2024 postoupen návrh zákona, který jako hlavní cíl slibuje zefektivnění soudního rozhodování, na kterém se podílí přísedící, tedy tzv. laický prvek.

Podmínky pro ustanovení přísedícím jsou podle nynějšího § 60 odst. 1 zákona o soudech a soudcích – státní občanství České republiky, plná svéprávnost, bezúhonnost, zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku řádného zastávání funkce, věk nejméně 30 let v den ustanovení a souhlas s ustanovením za přísedícího a s přidělením k určitému soudu. Přísedící jsou při výkonu své funkce nezávislí a jsou vázáni pouze zákonem. Jsou povinni vykládat jej podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a rozhodovat v přiměřených lhůtách bez průtahů, nestranně a spravedlivě a na základě skutečností zjištěných v souladu se zákonem. V současné době rozhoduje senát v občanském soudním řízení pouze v pracovněprávních věcech. Senát okresního soudu se skládá z předsedy senátu a dvou přísedících. Zákon, kromě řízení před okresními soudy, v občanskoprávních věcech další účast přísedících nestanoví.

V trestním řízení jsou naopak stanoveny výjimky, kdy rozhoduje samosoudce (§ 314a TŘ). V prvním stupni rozhodují senáty ve složení opět předsedy senátu a dvou přísedících. Ve vyšších stupních řízení pak rozhodují senáty složené z předsedy senátu a soudců.

Pokud bude novelizace schválena, znamenalo by to omezení využití funkce přísedícího. Konkrétně by došlo k vypuštění prvku přísedících z rozhodování pracovněprávních sporů v občanskoprávním řízení. V trestněprávním soudnictví by přísedící zmizeli v rozhodování u okresních soudů a v určitých řízení před krajským soudem, jako soudem prvního stupně. V plánu je funkci přísedícího zachovat v řízení o zvlášť závažných zločinech s výjimkou majetkové a hospodářské trestné činnosti, u které je dle důvodové zprávy předpokládána vysoká odborná náročnost projednávaných otázek případů. Jako členové senátu před krajským (prvostupňovým) soudem zůstanou přísedící zachování též v případě řízení o TČ vraždy novorozeného dítěte matkou dle § 142 TZ.

Vzhledem k tomu, že navrhované změny dopadají především na procesní aspekty řízení, ve kterých přísedící působí, dojde v této souvislosti vedle novelizace zákona o soudech a soudcích také ke změně zejm. procesních předpisů, které problematiku působení přísedících v občanskoprávním a trestním řízení upravují.

Zdroj: Sněmovní tisk č. 598

Předchozí článekDalší článek