Manželství osob stejného pohlaví a ochrana manželství osob různého pohlaví

V minulých dnech bylo společností bouřlivě diskutováno projednávání návrhu zákona, který má za cíl důstojně postavit na roveň stejnopohlavní svazky s manželstvím muže a ženy, neboť tak jak funguje daná úprava nyní, stejnopohlavní páry značně omezuje. Skupina poslanců proto sněmovně předložila návrh zákona, který by měl mimo jiné novelizovat občanský zákon (Zákon č. 89/2012 Sb.) a zákon o matrikách, jménu a příjmení (Zákon č. 301/2000 Sb.).

V § 655 a § 656 odst. 1 se slova „muže a ženy“ nahrazují slovy „dvou lidí“, což upravuje podobu manželského svazku, a mělo by stejnopohlavním párům poskytnout stejnou ochranu rodinného života, jako je zákonem poskytována manželům a jejich dětem, a zajistit jim tak rovné postavení nejen ve společnosti, ale i v právu. Další změnou by mělo být, že změnou pohlaví automaticky nezanikne svazek manželský, neboť nyní je změna pohlaví jeden z druhů zániku manželství. Ať si to pár přeje, nebo ne. Dále se ustanovení § 776 a 777 ObčZ nepoužijí na určování rodičovství manželů, kteří jsou osobami stejného pohlaví. Pokud by manželka, která dítě neporodila, chtěla získat postavení rodiče, bylo by nutné provést proces tzv. přisvojení dítěte své manželky, což doposud nebylo možné a rodiče dítěte, kteří mají stejné pohlaví jsou takto značně omezeni ve výkonu svých rodičovských práv.

V zákoně o důchodovém pojištění (zákon č. 155/1995 Sb.) se přidá ustanovení, které zřizuje nárok vdovy na vdovecký důchod po manželce a nárok vdovce na vdovecký důchod po manželovi.

Zákon prošel prvním čtením dne 29.4.2021. V ten samý den ovšem prošel prvním čtením i zákon mířící naprosto opačným směrem. A to poslanecký návrh novely Listiny základních práv a svobod, který si klade za cíl doplnit ochranu rodiny na úrovni ústavního pořádku, zakotvenou čl. 32 LPS, o ochranu jednoho ze základních stavebních prvků úplné rodiny, jímž je manželství muže a ženy. Zákonem uznané manželství by tak muselo spočívat výhradně ve svazku jednoho muže a jedné ženy.

V jeden den tak prošly prvním čtením návrh změny zákona a návrh změny ústavního zákona, které se striktně vzato týkají stejné věci, ale jejích cíle stojí vskutku každý na jiné straně barikády.

Zdroje: sněmovní tisk č. 201 a 211