Nejvyšší kontrolní úřad

Dnes si představíme státní orgán, který má v Ústavě vyhrazenou pátou hlavu, Nejvyšší kontrolní úřad, který v dubnu vydal svou výroční zprávu za rok 2020 a konstatoval v ní: Pandemii nejde vinit ze všeho. V řadě oblastí jen zvýraznila problémy, které stát dlouhodobě neřešil.[1]

NKÚ je nezávislý ústavní orgán, který není součástí moci výkonné a nejedná se o správní úřad. Funkčně se někdy označuje jako parlamentní orgán, což souvisí s jeho úkolem posbírat informace pro Parlament, aby ten pak mohl reagovat ve formě zákona či jinou formou. Poslanecká sněmovna dává návrhy na to, kdo bude členem NKÚ. Prezidenta a viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu jmenuje prezident republiky na návrh Poslanecké sněmovny.

NKÚ vykonává kontrolu hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu, přesněji účtové a rozpočtové hospodaření. Nemá žádné jiné pravomoci, které by nesouvisely s kontrolou. Vláda ani Parlament nemůžou NKÚ přidělovat konkrétní kontrolní úkoly. NKÚ zpracovává a předkládá PS stanovisko o průběžném plnění státního rozpočtu, dále zpracovává stanovisko ke státnímu závěrečnému účtu a může se účastnit legislativního procesu ve formě poradce.

NKÚ je sice financován ze státního rozpočtu, má ovšem samostatnou rozpočtovou kapitolu, což je dalším projevem jeho nezávislosti. Zákon o NKÚ zřizuje kolegiální orgány, které schvalují kontrolní plán a kontrolní závěry. Jedná se o Kolegium NKÚ, které je tvořeno prezidentem, viceprezidentem a členy NKÚ. Rozhoduje například o námitce podjatosti proti členu NKÚ. Dále jsou Kolegiem zřizovány Senáty NKÚ při schvalování plánu kontrolní činnosti k tomu, aby schvalovaly určené kontrolní závěry. Plán kontrolní činnosti je věcné a časové vymezení jednotlivých kontrolních akcí pro následující rozpočtový rok.

 

[1] https://www.nku.cz/cz/pro-media/tiskove-zpravy/vyrocni-zprava-nkuandemii-nejde-vinit-ze-vseho–v-rade-oblasti-jen-zvyraznila-problemy–ktere-stat-dlouhodobe-neresil—id11770/

Zdroje: z.č. 166/1993 o Nejvyšším kontrolním úřadu, https://www.nku.cz/

Předchozí článekDalší článek