Přeprava

Dnes si vysvětlíme další smluvní typ z oblasti zvláštní části relativních majetkových práv, a to smlouvu o přepravě.

Přeprava se dělí na přepravu osoby a přepravu věci. Smlouvou o přepravě osoby se dopravce zavazuje přepravit cestujícího do místa určení a cestující se zavazuje zaplatit jízdné. Dopravce se při přepravě postará o bezpečnost a pohodlí cestujícího, jak stanovuje obecně § 2551. Dále odkazuje na přepravní řády, kterými se hlavně chod přepravy osob řídí. Cestující chce často kromě sebe přepravit i zavazadlo. Rozlišujeme, zda je přepravováno společně s ním a pod jeho dohledem nebo odděleně. To má pak význam na případnou náhradu škody. Pokud vznikne cestujícímu škoda na zavazadle přepravovaném společně s ním, nebo škoda vznikne na věci, kterou měl cestující u sebe, nahradí dopravce škodu podle ustanovení o náhradě škody způsobené provozem dopravního prostředku (§ 2927). Pokud však bylo zavazadlo přepravováno odděleně od cestujícího, škoda bude nahrazena dle ustanovení o náhradě škody při přepravě věci (§ 2566).

Smlouvou o přepravě věci se dopravce zavazuje odesílateli, že přepraví věc jako zásilku z místa odeslání do místa určení, a odesílatel se zavazuje zaplatit dopravci přepravné. Je zde zjevný rozdíl v terminologii od přepravy osoby. Dopravce provádí přepravu zásilky s odbornou péčí a v ujednané době. Odesílatel může přikázat, aby přeprava byla přerušena, pokud zásilka ještě nebyla vydána příjemci. Přijetím zásilky se příjemce stává ručitelem odesílatele za pohledávky dopravce ze smlouvy, týkající se přepravy převzaté zásilky. Ručení se však příjemce může zprostit, pokud prokáže, že o těchto pohledávkách nevěděl, nebo nemusel vědět.

Dopravce nahradí škodu vzniklou na zásilce v době od převzetí zásilky dopravcem do vydání zásilky příjemci. Zde je k užitku zmiňovaná odborná péče, neboť pokud dopravce prokáže, že ji dostatečně vynaložil, a i tak nemohl škodu odvrátit, škody se zprostí.

Důležité je zmínit existenci náložného listu. Jedná se o cenný papír, který může nahradit potvrzení o převzetí zásilky. Je s ním spojeno právo požadovat na dopravci vydání zásilky v souladu s obsahem náložného listu.

Zdroje: § 2550 an. zákona č. 89/2012 Sb. občanského zákoníku

Předchozí článekDalší článek