Náhrada škody dle OZ

Újma je v širším slova smyslu škoda (majetková škoda) a nemajetková újma. V zásadě se nahrazuje majetková škoda. Nemajetková újma se hradí, pokud to bylo ujednáno nebo v případech stanovených pouze zákonem.[1]

Škoda je újma nastalá v majetkové sféře poškozeného. Rozlišujeme skutečnou škodu, kdy se sníží existující stav majetku. Sníží se aktiva, nebo se navýší pasiva. Druhý druh škody, je ušlý zisk, kdy nedochází k okamžité škodě, ale majetek se nezvětší kvůli škodlivému následku. Nesníží se pasiva, nezvýší se aktiva.

Čistá ekonomická újma je škoda, která vznikla jiným způsobem než zásahem do absolutního práva.  Hradí se pouze v případech porušení smluvní[2], či předsmluvní odpovědnosti[3], pokud se poruší ochranná norma, která stanovuje právní povinnost k ochraně jiných než absolutních práv poškozeného[4] a dále se hradí v případě úmyslného způsobení škody v rozporu s dobrými mravy[5].

Osoba může být za škodu odpovědná, pokud je deliktně způsobilá, tedy pokud je způsobilá vlastním právním jednáním odpovídat za delikty. Deliktně způsobilá osoba je zletilá a schopná ovládnout své jednání a rozpoznat jeho následky.

Škůdce je povinen nahradit škodu bez ohledu na své zavinění v případech stanovených zvlášť zákonem.[6] Jde o stanovení objektivní odpovědnosti, kde chybí znak zavinění. Nalezneme ji například u škody na nemovité věci. Kdo byť oprávněně provádí nebo zajišťuje práce, jimiž se jinému působí škoda na nemovité věci, nahradí škodu z toho vzniklou.[7] Další typický příklad objektivní odpovědnosti za škodu v OZ je škoda způsobená zvířetem. Způsobí-li škodu zvíře, nahradí ji jeho vlastník, ať již bylo pod jeho dohledem, nebo pod dohledem osoby, které vlastník zvíře svěřil, anebo se zatoulalo nebo uprchlo.[8] Zde nalezneme ale určité liberační důvody v § 2934, kdy je možné se odpovědnosti zprostit. Např. slouží-li domácí zvíře vlastníku k výkonu povolání a ten prokáže, že při dozoru nezanedbal potřebnou pečlivost.

Škoda se nahrazuje uvedením do předešlého stavu a není-li to možné, nebo žádá-li to poškozený, hradí se škoda v penězích. Nemajetková újma se odčiní přiměřeným zadostiučiněním. Zadostiučinění musí být poskytnuto v penězích, nezajistí-li jeho jiný  způsob skutečné a dostatečně účinné odčinění způsobené újmy.[9]

 

[1] § 2894

[2] § 2913

[3] § 1729/2

[4] § 2910 druhá věta

[5] § 2909

[6] § 2895

[7] § 2926

[8] § 2933

[9] § 2951