Manželství dle NOZ

Manželství je zatím stále trvalý svazek muže a ženy. Hlavním účelem manželství je založení rodiny, řádná výchova dětí a vzájemná podpora a pomoc. Manželství vzniká svobodným a úplným souhlasným projevem vůle muže a ženy, kteří hodlají vstoupit do manželství, že spolu vstupují do manželství.

Sňatečný obřad musí být veřejný a slavnostní. Další podmínkou legálního sňatečného obřadu je přítomnost dvou svědků. NOZ rozlišuje dva druhy sňatečného obřadu – občanský a a církevní. Projeví-li snoubenci vůli, že spolu vstupují do manželství, osobně před orgánem veřejné moci provádějícím sňatečný obřad v přítomnosti matrikáře, jedná se o občanský sňatek. Projeví-li snoubenci vůli, že spolu vstupují do manželství, osobně před orgánem církve nebo náboženské společnosti oprávněné k tomu podle jiného právního předpisu, jedná se o církevní sňatek.

Manželství se uzavírá tak, že osoba jednající za orgán veřejné moci, anebo osoba, která jedná za orgán oprávněné církve, položí snoubencům jako oddávající otázku, zda spolu chtějí vstoupit do manželství. Manželství tedy vznikne kladnou odpovědí obou snoubenců. Manželství vznikne i jinak, je-li zřejmé, že snoubenci prohlašují svou sňatečnou vůli. Při sňatečném obřadu dále snoubenci prohlašují, jaké jméno si nadále jako manželé zvolí. Snoubenci mají na výběr ze tří možností. Buď bude příjmení jednoho z nich jejich příjmením společným, oba si svá příjmení ponechají, nebo bude příjmení jednoho z nich jejich příjmením společným, a ten, jehož příjmení nemá být příjmením společným, bude ke společnému příjmení na druhém místě připojovat své dosavadní příjmení. Pokud se snoubenci rozhodnou ponechat si původní příjmení, prohlásí při obřadu, které z jejich příjmení získají jejich děti.

Snoubenci při sňatečném obřadu uvedou dříve, než učiní sňatečný projev vůle, že jim nejsou známy překážky, které by jim bránily uzavřít manželství, že navzájem znají svůj zdravotní stav a že zvážili uspořádání budoucích majetkových poměrů, svého bydlení a hmotné zajištění po uzavření manželství.

NOZ stanovuje zákonné překážky v manželství. To nesmí uzavřít nezletilá osoba, která nenabyla plné svéprávnosti. Soud může ve výjimečných případech povolit uzavření manželství nezletilému, který není plně svéprávný a dovršil šestnácti let věku, jsou-li pro to důležité důvody. Manželství nemůže uzavřít také osoba, která již dříve uzavřela manželství, ani osoba, která již dříve vstoupila do registrovaného partnerství nebo jiného obdobného svazku uzavřeného v zahraničí, a toto manželství, registrované partnerství nebo jiný obdobný svazek uzavřený v zahraničí trvá. Dále nesmí být uzavřeno mezi předky a potomky, ani mezi sourozenci; totéž platí o osobách, jejichž příbuzenství vzniklo osvojením a také mezi poručníkem a poručencem, mezi dítětem a osobou, do jejíž péče bylo dítě svěřeno, nebo pěstounem a svěřeným dítětem.

Zdroj: § 655 – 676 NOZ

Předchozí článekDalší článek