Pojištění dle OZ

V dnešním článku si rozebereme základní úpravu pojištění dle OZ, neboť problematika se to může zdát jasná, terminologie s ní spojená je však často matoucí. Nejprve je důležité říci, že pojištění patří mezi takzvané odvážné smlouvy (aleatorní), kam mimo jiné patří například i sázka nebo los. Pokud je dle ujednání stran prospěch či neprospěch alespoň jedné ze stran smlouvy závislý na nejisté události – v tom případě se jedná o smlouvu odvážnou.

Pojistnou smlouvou se pojistitel zavazuje vůči pojistníkovi poskytnout jemu nebo třetí osobě pojistné plnění, nastane-li nahodilá událost krytá pojištěním (pojistná událost), a pojistník se zavazuje zaplatit pojistiteli pojistné. Pojistník je tedy signatář pojistné smlouvy. Ten, se kterým je smlouva uzavírána. Dále zde figuruje osoba pojištěného.

Osoba, na jejíž život, zdraví, majetek nebo odpovědnost nebo jinou hodnotu pojistného zájmu se pojištění vztahuje, je pojištěným. Oprávněná osoba je pak ta, které v důsledku pojistné události vznikne právo na pojistné plnění. Oprávněnou osobou v případě životního pojištěný je takzvaný obmyšlený. Je-li pojistnou událostí smrt pojištěného, může pojistník určit, kdo je obmyšlený, jménem nebo jeho vztahem k pojištěnému. Až do vzniku pojistné události může pojistník obmyšleného měnit; změna je účinná dnem doručení sdělení pojistiteli.

Proč pojištění uzavíráme? Protože máme takzvaný pojistný zájem, což je oprávněná potřeba ochrany před následky pojistné události. Pojistník ho má dle OZ například na svém životě, zdraví i majetku. Pojistník může mít pojistný zájem i na zdraví, životě jiné osoby, pokud osvědčí zájem podmíněný vztahem k této osobě. Pojistný zájem na majetku další osoby může pojistník mít, pokud osvědčí, že by mu bez jeho existence hrozila přímá majetková ztráta.

Právní jednání týkající se pojištění mají stanovenou písemnou formu, pokud si strany neujednají jinak. Pojistitel musí vydat pojistníkovi takzvanou pojistku, což je potvrzení o uzavření smlouvy. Byla-li ujednána hranice pojistného plnění je zde vyvratitelná právní domněnka, že se vztahuje na jednu škodnou událost. Ujedná-li se, že se pojistné plnění omezí horní hranicí, je tato hranice určena pojistnou částkou nebo limitem pojistného plnění.

Zdroj: OZ §2758 an