Istanbulská úmluva

Česká republika podepsala v květnu 2016 Úmluvu Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí. Takzvaná Istanbulská úmluva však dodnes čeká na ratifikaci. Další projednání proběhne v Poslanecké sněmovně nejdříve v lednu roku 2023. O Úmluvě se v posledních dnech začalo znova hovořit, protože ji dne 21. 6. 2022 podepsal ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky.

Preambule úmluvy jasně vysvětluje její účel. Články úmluvy jsou věnovány uplatnění rovnoprávnosti mezi muži a ženami de jure i de facto, které představuje klíčový element prevence násilí vůči ženám. S vědomím, že násilí vůči ženám je projevem historicky nerovného poměru síly mezi muži a ženami, jenž vedl k nadřízenosti mužů a diskriminaci žen a bránil ženám v plném rozvoji. Násilí vůči ženám jakožto násilí genderově podmíněné má strukturální povahu a toto násilí je jedním z klíčových společenských mechanismů jež ženám vnucují podřízené postavení vůči mužům. Ženy a dívky jsou často vystaveny závažným formám násilí, jako je domácí násilí, sexuální obtěžování, znásilnění, nucený sňatek, zločiny páchané ve jménu takzvané “cti” a mrzačení genitálií, jež představují závažné porušení lidských práv žen a dívek a obrovskou překážku dosažení rovnoprávnosti mezi ženami a muži.

Istanbulská úmluva stanovuje jasné závazky stranám úmluvy v článku 6. Strany se zdrží účasti na jakémkoli aktu násilí vůči ženám a zajistí, že státní úřady, úředníci, zaměstnanci, instituce či další aktéři působící ve státním sektoru budou konat v souladu s tímto závazkem. Strany podniknou zákonodárná i jiná opatření nezbytná pro splnění povinnosti zajistit prevenci, vyšetření, potrestání a zjednání nápravy v souvislosti s násilnými činy, spadajícími do působnosti této úmluvy, jejichž pachatelé nejsou činní ve státním sektoru. Úmluva strany zavazuje k vydělení přiměřených finančních a lidských zdrojů pro náležité uplatňování integrované politiky, opatření a programů zaměřených na prevenci a potírání veškerých aktů násilí spadajících do působnosti této úmluvy, a to i těch, jež zajišťují nevládní organizace a občanská společnost.

Zdroje: Istanbulská úmluva;

https://hledani.rozhlas.cz/?q=istanbulska%20umluva%20