Nezabavitelná částka – stanovisko NS

Jedna z funkcí Nejvyššího soudu je sledování a vyhodnocování pravomocných rozhodnutí soudů dle § 14 odst. 3 zákona o soudech a soudcích. Ve svém stanovisku ze dne 8.6.2022 se NS zaměřil na opatření vydaná insolvenčními soudy a v rámci své pravomoci zjistil, že nepanuje jednota při výkladu ustanovení § 278 OSŘ[1], při určení nezabavitelné částky pro rok 2022.

Z podkladových materiálů [opatření (rozhodnutí) přijatých tam identifikovanými insolvenčními soudy na základě ustanovení § 11 insolvenčního zákona, proti nimž není odvolání přípustné (srov. § 91 insolvenčního zákona)] došel soud k tomu, že v soudní praxi nepanuje jednota v řešení otázky, zda pro účely srážky ze mzdy povinného se do nezabavitelné částky ve smyslu ustanovení § 278 OSŘ a nařízení o nezabavitelných částkách zahrnuje pro rok 2022 vedle částky normativních nákladů na bydlení upravených ustanovením § 26 odst. 1 písm. a) zákona o státní sociální podpoře i částka, o kterou byly normativní náklady na bydlení pro rok 2022 navýšeny ustanovením § 26a odst. 2 písm. a) téhož zákona.  V insolvenční praxi, kterou odrážejí podkladová opatření insolvenčních soudů, se přitom problematika nezabavitelné částky prosazuje především v těch případech, v nichž je způsobem řešení úpadku dlužníka jako fyzické osoby oddlužení (§ 4 odst. 1 písm. c), odst. 2 písm. c) insolvenčního zákona) a v nichž je posléze zvoleným způsobem oddlužení plněním splátkového kalendáře se zpeněžením majetkové podstaty. Další způsob řešení úpadku dlužníka je konkurs, při němž tvoří majetkovou podstatu dlužníka například i dlužníkova mzda, jeho pracovní odměna jako člena družstva a příjmy, které dlužníkovi nahrazují odměnu za práci, zejména důchod, nemocenské, peněžitá pomoc v mateřství atd.

Nejvyšší soud rozpory v problematice uzavřel tak, že při stanovení nezabavitelné částky, která povinnému nesmí být sražena z měsíční mzdy, se částka normativních nákladů na bydlení pro rok 2022 (vymezená nařízením vlády č. 507/2021 Sb.) zvyšuje o částku uvedenou v ustanovení § 26a odst. 2 zákona č. 117/1995 Sb. To platí i při určení nezabavitelné částky pro účely určení výše splátky (insolvenčního) dlužníka při oddlužení plněním splátkového kalendáře se zpeněžením majetkové podstaty (§ 398 odst. 1 a 3 insolvenčního zákona).

Zdroj: Stanovisko Nejvyššího soudu České republiky sp.zn. Cpjn 202/2022 ze dne 8.6.2022

[1] Povinnému nesmí být sražena z měsíční mzdy základní částka; způsoby jejího výpočtu stanoví nařízením vláda České republiky

Předchozí článekDalší článek