Volba prezidenta ČR

Česká republika se připravuje na nadcházející prezidentské volby v lednu 2023. Stávajícímu prezidentovi Miloši Zemanovi skončí druhé funkční období 8. března 2023. Předseda Senátu vyhlašuje volbu prezidenta tak, aby se případné druhé kolo volby prezidenta konalo nejpozději 30 dnů před uplynutím volebního období úřadujícího prezidenta republiky. V pátek 25.11.2022 zaregistrovalo Ministerstvo vnitra 9 prezidentských uchazečů. Mezi nimi nalezneme jména jako Danuše Nerudová nebo Petr Pavel. Ministerstvo vnitra má povinnost kontroly podaných kandidátních listin. Tou neprošel např. Karel Janeček nebo Pavel Zítko.

V roce 2012 proběhla v České republice zásadní změna, a to přeměna z nepřímé volby prezidenta na volbu přímou. Miloš Zeman se tak stal prvním přímo zvoleným prezidentem. Stanovil tak ústavní zákon č. 71/2012 Sb. Dle článku 56 Ústavy je kandidáta oprávněn navrhovat každý občan České republiky, který dosáhl věku 18 let, podpoří-li jeho návrh petice podepsaná nejméně 50000 občany České republiky oprávněnými volit prezidenta republiky. Navrhovat kandidáta je oprávněno nejméně dvacet poslanců nebo nejméně deset senátorů.

Tento rok neprošla kontrolou Ministerstva vnitra více jak polovina podaných kandidátních listin. Kandidátní listina musí obsahovat kromě jiného např. příslušnost kandidáta k politické straně či hnutí, případně údaj, že kandidát není žádné takové strany členem. Ke kandidátní listině se připojí vlastnoručně podepsané prohlášení kandidáta, že souhlasí se svou kandidaturou, že mu není známa překážka volitelnosti, popřípadě tato pomine ke dni volby prezidenta, že nedal souhlas k tomu, aby byl uveden na jiné kandidátní listině, a že údaje uvedené na kandidátní listině vztahující se k jeho osobě jsou pravdivé; v prohlášení kandidát dále uvede adresu místa trvalého pobytu a datum narození. Ministerstvo vnitra ověří správnost údajů na peticích namátkově na náhodně vybraném vzorku údajů u 8500 občanů podepsaných na každé petici. Zjistí-li nesprávné údaje u méně než 3 % podepsaných občanů, nezapočítá Ministerstvo vnitra tyto občany do celkového počtu občanů podepsaných na petici. Pokud nesedí tři a více procent podpisů, pokračuje s druhým vzorkem.

Každý kandidát na funkci prezidenta republiky je povinen si pro financování volební kampaně nejpozději do 5 dnů ode dne vyhlášení volby zřídit účet umožňující bezplatný a nepřetržitý přístup třetích osob k zobrazování přehledu platebních transakcí na tomto účtu. Peněžní prostředky uložené na volebním účtu lze užít pouze na financování volební kampaně. Výběr hotovosti z volebního účtu a její následné užití na financování volební kampaně se zaznamená v účetnictví. Financování volební kampaně zahrnuje veškeré výdaje na volební kampaň. K úhradě těchto výdajů lze použít pouze peněžní prostředky uložené na volebním účtu.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3546248-ministerstvo-vnitra-odpoledne-oznami-ktere-uchazece-pripustilo-k-prezidentskym-volbam

z.č. 275/2012 Sb., Ústava

Předchozí článekDalší článek