Zákon o podpoře v bydlení

Ministerstvo pro místní rozvoj hodlá tento podzim předložit vládě návrh zákona o podpoře bydlení. Dle MMR hrozí více jak milionu obyvatel České republiky ztráta bydlení s tím, že konkrétně 154 tisíc obyvatel se již nachází v bytové nouzi. MMR slibuje systémové řešení a snížení počtu lidí v bytové nouzi. Dle harmonogramu by v případě přijetí zákon nabyl účinnosti v druhé polovině roku 2025.

Jedním z nástrojů připravovaného zákona by mělo být zřízení tzv. kontaktních míst pro bydlení. Kontaktní místo by se mělo nacházet v každé obci s rozšířenou působností v ČR. Občan, který je v bytové nouzi, či mu ztráta bydlení alespoň hrozí, by mohl v takové situaci přijít do kontaktního místa pro bydlení a nastalou krizi řešit. Účelem by mělo být převážně poradentství v oblasti práva, dávkového a dluhového poradentství. Pokud by to společně s aktivní pomocí hledání bydlení na trhu nestačilo, následovalo by podání žádosti o podpůrné opatření. Pokud ta bude úspěšná, občan by měl být zapsán do evidence podpory v bydlení. Jedním z takových opatření by mělo být i zavedení systému garancí pro majitele bytů a podporované obecní bydlení. Soukromí majitelé nemovitostí, kteří svůj byt dobrovolně pronajmou cílovým skupinám zákona, by měli mít nárok na určité garance od poskytovatelů podpůrných opatření. Obcím pak připravovaný zákon nabídne kompenzace, pokud dobrovolně vyčlení byt pro cílové skupiny zákona. O zápis bytu do evidence podpory bydlení bude moci zažádat poskytovatel podpůrných opatření, což je např. zmiňovaná obec.

Podpůrné opatření typu bydlení s garancí pro majitele bytu by mělo mít dva modely. Poskytování podnájemního bydlení a poskytování garancí. Poskytování podnájemního bydlení vyplývá garance z titulu nájemní smlouvy mezi pronajímatelem (soukromý vlastník) a nájemcem (poskytovatel). Poskytovatel by měl vlastníkovi bytu garantovat úhradu nájemného, nákladů na služby a škod a popřípadě náhradu, na kterou má vlastník bytu nárok v případě neodevzdání bytu nájemcem vlastníkovi bytu v den skončení nájmu. Na případné výpadky či nedoplatky mu má sloužit právě státní příspěvek.

Zdroj: https://mmr.cz/cs/ministerstvo/bytova-politika/bydleni-jako-jedna-z-hlavnich-priorit-vlady/zakon-o-podpore-v-bydleni