Náhradní výživné

V České republice funguje institut náhradního výživného. Jedná se o sociální dávku, která se vyplácí nezaopatřenému dítěti v případě, že mu povinnou osobou není hrazeno stanovené výživné, či mu je hrazeno pouze částečně. Poskytnutí dávky je podmíněno probíhajícím vymáhacím řízením na výživné (exekuce, řízení o soudním výkonu rozhodnutí). Podmínka probíhajícího řízení zajišťuje státu jistotu aktivity žadatele a zamezení zbavení se odpovědnosti přenesením na stát.

Náhradní výživné je nyní poskytováno po zákonem stanovenou dobu, max. však 24 výplat nejdéle ovšem do skončení nezaopatřenosti dítěte, tedy do 26 let věku. Senátu byl ovšem dne 19.9.2023 postoupen návrh změny zákona o náhradním výživném, který by měl umožnit čerpat dávku náhradního výživného po delší dobu. Změna by tak měla vyřešit nedostatek jinak fungujícího zákona, a to jeho přespříliš krátkou dočasnost. Ta nyní tvrdě dopadá na příjemce náhradního výživného v těch situacích, kdy se nedaří vymáhat výživné po povinné osobě. Jde tedy o situace kdy, ačkoliv jsou podmínky pro nárok na náhradní výživné nadále splněny, jako je podmínka probíhajícího vymáhacího řízení, nárok na dávku náhradní výživné zanikne z důvodu vyplacení předem určeného počtu vyplácených měsíčních splátek dávky.

Pokud oprávněná osoba vyčerpala 24 výplat náhradního výživného podle zákona č. 588/2020 Sb., náleží jí měsíční výplata náhradního výživného v období od 1. července 2023 do dne nabytí účinnosti tohoto zákona zpětně bez žádosti, za předpokladu, že oprávněná osoba splňuje podmínky nároku na tuto dávku. Měsíční výplata náhradního výživného ve zmíněném období bude náležet, jestliže oprávněná osoba nejpozději do konce kalendářního měsíce, ve kterém zákon nabude účinnosti, prokáže výši uhrazeného výživného za období 4 kalendářních měsíců předcházejících kalendářnímu měsíci bezprostředně následujícímu po kalendářním měsíci, za který byla vyplacena 24. výplata náhradního výživného podle zákona č. 588/2020 Sb.  Novelizace by případně navýšila počet dávek z 24 na 48.

Zdroj: návrh změny zákona č. 588/2020 Sb. a důvodová zpráva