Agentury práce

Dne 5.12.2023 byl prezidentu republiky postoupen návrh zákona, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., nebo-li zákon o zaměstnanosti. Návrh zákona si posvítil například na větší ochranu zaměstnanců agentur práce, které fungují jako zprostředkovatelé práce.

Návrh zákona nahrazuje stávající definici nelegální práce. Nelegální práce má stále znaky tzv. závislé práce dle § 2 odst. 1 zákoníku práce. Závislá práce je tedy práce, která je vykonávána ve vztahu nadřízenosti zaměstnavatele a podřízenosti zaměstnance, jménem zaměstnavatele, podle pokynů zaměstnavatele a zaměstnanec ji pro zaměstnavatele vykonává osobně. Nelegální práce, dle nového § 5 písm. e) zákona o zaměstnanosti, je vykonávána fyzickou osobou mimo pracovněprávní vztah. To ovšem neplatí, pokud výkon této práce mimo pracovněprávní vztah umožňují jiné právní předpisy. Dále cizincem v rozporu s vydaným povolením k zaměstnání nebo bez tohoto povolení, je-li podle tohoto zákona vyžadováno, nebo v rozporu se zaměstnaneckou kartou, kartou vnitropodnikově převedeného zaměstnance nebo modrou kartou vydanými podle zákona o pobytu cizinců na území České republiky nebo bez některé z těchto karet. To neplatí v případě výkonu jiné práce podle § 41 odst. 1 písm. c) zákoníku práce. V neposlední řadě je nelegální práce vykonávána cizincem pro právnickou nebo fyzickou osobu bez platného oprávnění k pobytu na území České republiky, je-li podle zákona o pobytu cizinců na území České republiky vyžadováno. Pro posouzení, zda-li se jedná o nelegální práci, není podstatná délka výkonu této práce.

Návrh zákona zrušuje povinné pojištění agentur práce pro případ úpadku, neboť to se ukázalo (dle důvodové zprávy) pro zaměstnance agentur jako velice nevýhodné, neboť plnění ze strany pojišťovny je totiž navázáno na prohlášení úpadku agentury práce. Nová úprava poskytne zaměstnancům agentur práce stejnou ochranu, jakou poskytuje z. č. 118/2000 Sb. jiným zaměstnancům v případě platební neschopnosti zaměstnavatele. V případě ochrany dle z. č. 118/200 Sb. postačí, že je zahájeno insolvenční řízení či dokonce prohlášeno moratorium před zahájením insolvenčního řízení.

Zdroj: sněmovní tisk č. 450, důvodová zpráva k návrhu zákona