Sociální podnik

Nynější právní úprava spíše jen krouží okolo pojmu sociální podnik. Podporu mohou ze zákona o zaměstnanosti čerpat pouze zaměstnavatelé na chráněném pracovním trhu. Rovněž v právním řádu České republiky zcela absentují jakékoliv formy podpory sociálního podnikání, a ty jsou proto realizovány pouze dotačními tituly s rozdílnými definičními znaky pojmu „sociální podnik“.

Vládní návrh zákona vymezuje integrační sociální podniky jako zaměstnavatele, zaměřené na zaměstnávání zranitelných skupin zaměstnanců. Návrh zákona dále vymezuje podmínky jejich činnosti a podmínky pro získání statusu integračního sociálního podniku. Integrační sociální podnik musí zaměstnávat v průměrném čtvrtletním přepočteném počtu nejméně 30 % osob se specifickými potřebami z celkového počtu svých zaměstnanců. Osobou se specifickými potřebami je fyzická osoba, která je ke dni bezprostředně předcházejícímu vzniku pracovního poměru u integračního sociálního podniku vedena v evidenci uchazečů o zaměstnání Úřadu práce a zároveň osobou osobně pečující o fyzickou osobu, která se podle zákona o sociálních službách považuje za osobu závislou na pomoci jiné fyzické osoby, či je osoba sama postižená, má pouze základní vzdělání, osoba, která dosáhla alespoň 60 let, či ji například byl udělen azyl.

Žádost o přiznání statutu by se podávala na formuláři u Ministerstva práce a sociálních věcí. Rozhodnutí o žádosti by mělo být vydáno do 60 dnů. Ministerstvo zároveň zřídí registr integračních sociálních podniků.

Navrhuje se zřídit tzv. integrační rezervní fond, což je způsob, jakým oddělit majetek integračního sociálního podniku, který bude určen pro poskytování podpory zaměstnancům, kteří jsou osobami se specifickými potřebami. Důvodem je fakt, že se vyčleňují prostředky, které mají mít kvazi veřejnoprávní charakter, tj. budou vždy určeny jen pro tuto činnost.

Integrační sociální podnik by byl povinen zřizovat zprávu o své činnosti. Zpráva o činnosti integračního sociálního podniku je dokumentem, který bilančně zhodnocuje, jak je plněn projekt činnosti a další aspekty činnosti integračního sociálního podniku. Zpráva s louží pro kontrolu jak ze strany ministerstva, tak i široké veřejnosti.

V zákoně bude zakotven nový příspěvek pro zaměstnavatele z řad integračních sociálních podniků. Bude se jednat o příspěvek na náklady spojené se zaměstnáváním osob se specifickými potřebami. Tento příspěvek bude integračnímu sociálnímu podniku kompenzovat zvýšené náklady spojené s pomocí zaměstnancům. Příspěvek má rovněž kompenzovat zaměstnavatelům nižší pracovní produktivitu zaměstnanců.

Zdroj: sněmovní tisk 661